Şimdiye kadar 400 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye iç savaşın başladığı kent olan Dera, aradan geçen 6 yıllık sürede harabeye döndü.
REJİME KARŞI AYAKLANMANIN KALESİ OLDU

Suriye'deki iç savaşta ilk gösteriler 2011 yılında ülkenin güney ucu, Ürdün sınırındaki Dera (Kale) antik kentinde başladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad karşıtı göstericilere güvenlik güçleri ateş açtı. 4 göstericinin ölümüyle sonuçlanan ilk gerginlik, Suriye'nin "Kale"sini bir anda Şam rejimine karşı ayaklanmanın kalesine çevirdi.
İSYAN ATEŞİ BURADAN YAYILDI

Dera'da yaşanan ölümler, Esad karşıtı gösterileri kısa sürede Humus ve Cisr el Şugur gibi Dera'ya kilometrelerce uzaklıktaki noktalara taşıdı.

DERA'DA TAŞ ÜSTÜNDE TAŞ KALMADI

400 bin kişinin hayatını kaybettiği, 6.5 milyondan fazla kişinin de çatışmalar nedeniyle göç etmek zorunda kaldığı Suriye iç savaşında isyan ateşinin yakıldığı Dera kentinde aradan geçen 6 yılda deyim yerindeyse taş üstünde taş kalmadı. Antik kentin havadan çekilen görüntüleri çatışmanın şiddetini gözler önüne serdi.
150 BİN İNSAN YAŞIYORDU

Şimdilerde harabeyi andıran kentte 2004 yılı nüfus sayımına göre 150 bine yakın insan yaşıyordu. Mısır'daki tarihi hiyerogliflerde ismi geçen Dera, o eski şaşaalı günlerinden çok uzakta.