NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi bu yıl Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilecek. Yarın başlayacak olan zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı zirvede ittifak devletlerinin NATO’nun değişen güvenlik ortamına uyarlanmasını teminen Galler Zirvesi’nde alınan kararların gözden geçirilmesi, caydırıcı ve kolektif savunmayı pekiştirecek ilave tedbirlere onaylanması, Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu’na katkıda bulunan NATO dışı ülkelerin liderleri ve ilgili uluslararası kuruluşların temsilcileri ile birlikte düzenlenecek oturumda, misyonun çalışmaları göden geçirilecek. Düzenlenecek NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısında ise Minck Anlaşmalarının uygulanması dahil, Ukrayna’daki durum gözden geçirilecek.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile yarın başlayacak zirve öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Varşova’nun son derece önemli bir zirveye ev sahipliği yapmasından büyük onur duyduğunu kaydederek, “NATO Genel Sekreteri olduktan sonra ilk geldiğim ülke Polonya’ydı ve göreve geldikten sonra birkaç defa daha Polonya’ya geldim. Ancak bu en önemli ziyaret. Çünkü, hepimiz için son derece önemli zirvenin arifesindeyiz” dedi. Dünyanın bundan birkaç yıla oranla çok daha tehlikeli bir yer olduğunu ifade eden Stoltenberg, NATO’nun bu duruma hızla ve kararlılıkla yanıt verdiğini belirtti. Yarın ve Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan zirvede müşterek savunma ve caydırıcılık ile sınırların ötesindeki istikrarın korunması için bazı önemli adımların atılacağını kaydeden Stoltenberg, bu adımların Polonya’nın yanı sıra Estonya, Litvanya ve Letonya’da askeri varlığın arttırılmasını kapsadığını bildirdi. Aynı zamanda güneyden gelebilecek tehditlere karşı da verilecek karşılığın arttırılacağını belirten NATO Genel Sekreteri, dolayısıyla Varşova’da gerçekleştirilecek olan zirvenin dönüm noktası olduğunun altını çizdi.
Polonya’nın sor bir geçmişin üstesinden geldiğini hatırlatan NATO Genel Sekreteri Jens Stolteberg, Polonya’nın NATO’ya katıldığı günden bugüne ittifak içinde önemli destekçi haline geldiğini söyledi. “Harekatlara ve tatbikatlara önemli katkılar yaptınız. Önemli NATO tesislerine ev sahipliği yaptınız” diyen Stoltenberg, zirveye ev sahipliği yapan Polonya halkına da teşekkür etti. Stoltenberg, Alınacak kararların birliği daha güçlü ve karşılaşılacak zorluklara karşı daha hazır kılacağını kaydetti.
“Rusya ile siyasi diyalog açık”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Stoltenberg, Kırım’ın yasa dışı ilhak edilmesinin ardından NATO’nun Rusya ile işbirliğinin durdurduğunu ancak siyasi diyaloğun açık olduğunu ifade etti. NATO-Rusya Konseyi’nin varlığını sürdürdüğünü söyleyen Stoltenberg, Rusya ile elçilik düzeyinde bir araya gelindiğini haftaya da yine elçilik düzeyinde bir toplantı yapılacağını belirtti. Toplantıya odaklanılmasını gerektiğini aktaran NATO Genel Sekreter, siyasi diyalog kanallarının açık olduğunu ve NATO müttefiklerinin farklı düzeylerde Rus yetkililerle bir araya geldiklerini ifade etti.
NATO topraklarının her parçasını korumaya hazır olduklarını kaydeden Stoltenberg, tüm müttefiklerin herhangi bir tehdide karşı birlikte karşılık vereceğini belirtti. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması kararıyla sonuçlanan referandum ile ilgili soruya, referandum sonucuyla Birleşik Krallık’ın AB ilişkilerinin değişeceğini kaydederek, “Birleşik Krallık’ın NATO’daki yeri değişmeyecektir” dedi. Birleşik Krallık’ın NATO’nun güçlü bir müttefiki olmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Stoltenberg, “İngiltere Başbakanı David Cameron bunu açık bir şekilde ifade etti ve bu önemli. Birleşik Krallık önemli bir müttefiktir. Birleşik Krallık, NATO’nun taahhütlerine bağlı olduğunu güçlü bir şekilde dile getirdi. Birleşik Krallık’ın NATO’daki yeri değişmez” ifadesini kullandı.