17.25 : Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'yla teröristlerden temizlediği Afrin'in hemen doğusundaki Azez'den sıcak fotoğraflar geliyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri batıdaki Afrin'e doğru bu sabah harekete geçerken, uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya çarpıcı kareler servis etti.

17.20 : Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, halihazırda Afrin bölgesinden 50 bin sivilin çıkmak istediği bilgisinin ellerinde olduğunu söyledi. Kızılay, çatışma bölgesinden ayrılacak siviller için hazırlık yapıyor.

17.00: Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, sınırdan YPG'nin terör mevzilerini bombardımana tutan Türk tanklarının fotoğraflarını dünyaya geçiyor.

16.55: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’nın Suriye’deki durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda görüşme çağrısına cevaben “Eğer operasyonumuza karşı çıkarlarsa, terörün yanında ülke konumuna düşerler” dedi.

16.50: YPG'li teröristlerin Reyhanlı'ya attığı roketler ilçe merkezine isabet etti. Resmi açıklamaya göre bir Suriyeli yaşamını yitirdi, 32 yaralı var. Doğan Haber Ajansı, Pınarbaşı, Gültepe ve Mustafa Kemal Paşa mahallelerine üç roketin düştüğünü aktarıyor.

16.35: TSK: Bugün 32 uçak 45 hedefi imha etti.

16.35: Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), 25 bin kişilik bir kuvvetle Afrin harekâtına katıldığını açıkladı.

16.30: AB Büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

16.20: İhlas Haber Ajansı, YPG'lilerin Afrin'e uzanan kaçış tünelleri açtığı Parsa Dağı'nın vurulduğunu aktarıyor. Tank ve topçu birliklerinin üst üste atışlarla dövdüğü bölgenin Kandil Dağı olarak değerlendirilen Parsa'dan dumanlar yükseliyor.

16.10: Kilis Gülbaba'dan Suriye'ye geçen ÖSO güçleri, YPG'den geri alınan köylerde terör örgütü flamalarını ateşe verdi.

16.05: Anadolu Ajansı'na harekâtla ilgili açıklama yapan NATO yetkilisi, "Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır. Bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önem taşımaktadır" dedi.

16.00 : Milliyet muhabiri Namık Durukan, Afrin sınırındaki tankları ve ÖSO kuvvetlerini görüntüledi.

15.45 : Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Suriye sınırında. Orgeneral Akar, Hatay'da sınır birliklerini denetliyor. Akar, dün Genelkurmay karargahında Zeytin Dalı harekâtını doğrudan yönetmişti.

15.30 : Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li milletvekilleri Nadir Yıldırım ile Ayhan Bilgin'in Afrin operasyonuna ilişkin Twitter'den yaptıkları paylaşımlar nedeniyle inceleme başlatıldığını açıkladı.

14.30 : Iraklı mevkidaşı İbrahim el Caferi ile Bağdat'ta görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye, dün başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu ile Afrin'de bu teröristleri nasıl temizlemeye başladıysa Suriye'nin diğer bölgelerinden de Irak'tan da ve Türkiye'nin dağlarından da bu teröristlerin tamamen temizlenmesi gerek. Biz  Irak'ın PKK'dan temizlenmesi için Irak yönetimine daha önce Sayın İbadi'nin Ankara ziyaretinde de vurguladığımız gibi her türlü desteği vereceğiz."

14.20 : Türk özel kuvvetlerinin en net görüntüleri geldi. Askerler video kaydı alındıktan dakikalar sonra sınırı geçiyor.

13.50 : Adıyaman'dan 90 jandarma özel harekat askeri Zeytin Dalı harekâtına katılmak üzere Kilis'e doğru yola çıktı.

13.45 : Doğan Haber Ajansı, Hatay Hassa'da sivil ekiplerin lojistik destek için sınır bölgesine mini bir çadır kent kurduğunu bildiriyor.

13.30 : İncirlik'te hareketlilik var. Bazı Türk savaş uçakları üstten kalkış yaptı, diğerleri pistte hazır bekliyor. Havalanan uçaklar arasında kaplan simgeli 192. Filo'ya (Tiger Filo) ait savaş uçağı da var. Askeri kargo uçakların da üsse iniş yapıyor.

13.20 : Ana muhalefet partisi CHP'den de açıklama var. CHP sözcüsü Bülent Tezcan, "Bu harekata desteğimiz tamdır. Allah milletimize, askerimize yardımcı olsun" dedi.

13.10 : Anadolu Ajansı, sınırı geçen silahlı ÖSO güçlerinin fotoğraflarını servis etti. ÖSO kuvvetlerinin kolunda sarı bant takılı. Ayrıca Hatay'da sınıra getirilen çok sayıda tank da yine ajans tarafından fotoğraflandı.

13.05 : Afrin'e komşu olan Hatay'da evler ve işyerleri Türk bayraklarıyla süsleniyor. Bayrakların asılması için valilik çağrı yaptı. Hassa ilçesinde de anons yapıldı.

13.00 : Basın toplantısı düzenleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, "Ya Afrin yıkılsın ya da teröristler yakılsın. ABD'nin operasyonel ortağının kökü  kazınmalıdır. Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında kamufle edilen PYD/YPG'nin defteri dürülmelidir" dedi.

F-16'LAR HAVALANDI

12.55 : Diyarbakır'dan çok sayıda bomba yüklü F-16 havalandı, 8'inci Ana Jet Üssü'nde kırmızı alarm var.

12.50 : NATO bünyesinde Kahramanmaraş'ta konuşlu İtalya Hava Savunma Sistemi, Suriye'den gelebilecek olası hava saldırılarına karşı aktif halde hazır bekletiliyor. Sistemin, 360 derece radar sistemi sayesinde bin kilometre uzaklıktan yapılan füze saldırılarına karşı harekete geçme özelliği bulunuyor.

12.40 : Anadolu Ajansı, TSK'ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçlerinin Afrin'e doğru yaklaşık 5 kilometre ilerlediğnii bildiriyor. İhlas Haber Ajansı ise, sınırdaki birliklerin YPG'li teröristlerin kurduğu sınır karokallarını vurduğunu ve top seslerinin Kilis köylerinden duyulduğunu belirtiyor.

12.25 : Sınırdaki Hammam köyü yakınlarında Türk askeriyle YPG sıcak çatışmaya girdi. Köy, Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alıyor.

12.20 : Türk savaş uçakları Afrin'in kuzeyindeki Bülbül bölgesini bombardımana tutuyor. Türkiye sınırına hayli yakın noktadaki Bülbül çevresinde çekilen video kaydında, jetler açık şekilde görülüyor.

12. 05 : Anadolu Ajansı: Afrin bölgesine giren TSK kara kuvvetleri unsurları, ÖSO'yla ilerliyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 30 KİLOMETREYE İNİLECEK

11.45 : Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı harekâtının dört safhada çok seri şekilde yapılacağını ve Türk askerinin 30 kilometrelik bir kuşakta güvenli alan oluşturacağını söyledi. Harekâtın Menbic'le devam edip etmeyeceği sorulan Başbakan, "ABD’nin bir sözü var, bu sözün yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

11.40 : Afrin'deki YPG'lileri bombardımana tutan F-16'ların havalandığı Diyarbakır'a diğer şehirlerden takviye uçaklar gönderiliyor. Eskişehir, Balıkesir ve Merzifon'dan gelen çok sayıda uçak Diyarbakır'a konuşlandı.

11.35 : Afrin harekâtına karşı çıkan HDP, taraftarlarını sokağa çıkmaya çağırdı. Partinin birimlerine gönderilen bilgi notunda operasyon 'işgal' olarak nitelendi.

KARA HAREKÂTI BAŞLADI

11.05 : Medya mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, Türk askerinin saat 11.05 itibariyle sınırı geçtiğini açıkladı. Kara harekâtı Kilis'in Gülbaba Mevkii'nden Suriye'ye giren tanklar tarafından başlatılmış oldu.

11.00 : Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), operasyonda 153 hedefin ateş altına alındığını, teröristlere ait barınak, sığınak, mevziilerin vurulduğunu duyurdu.

10.55 : Sınırdan şiddetli patlama sesleri geliyor. Hatay semalarında sesleri duyulan Türk savaş uçakları, Afrin'deki terör hedeflerini vurdu. Bölgeden yükselen yoğun dumanlar sınır mahallelerinden görülüyor.

10.45 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Hatay'ın Sugediği köyünden Afrin'e doğru yapılan sevkiyatın fotoğraflarını dünyaya servis etti. Sevkiyatta zırhlı araçların yanında pikaplar da yer alıyor.

10.30 : Türkiye-Suriye sınırına askeri yığınak sürüyor. Sınıra konuşlandırılan tankların namluları Suriye'ye çevrilmiş durumda.

09.40 : Anadolu Ajansı, Türk ordusunun sınırdan YPG mevzilerine top atışı gerçekleştirdiğini ve sınır köylerinde top sesleri duyulduğunu aktarıyor.

KİLİSE ROKETLER DÜŞTÜ

09.20 : Afrin'in kuzeyinde yer alan Kilis'te gece altı roket düştü, cep telefonları çalışmadı. Kentte ayrıca elektrik kesintisi de yaşandı. İki ev ve bir iş yerine isabet eden roketler iki kişinin yaralanmasına yol açtı.

08.40 : Anadolu Ajansı, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'e doğru ilerlediğini duyurdu.

08.00 : YPG'lilerin mühimmat deposu olarak kullandığı tünel, Türk jetleri tarafından yerle bir edildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın paylaştığı görüntülerde tünel tam isabetle vuruluyor.

07.25 : Türkiye'de tüm camilerde harekâta katılan askerler için dualar ediliyor, Fetih Suresi okunuyor.

07.00 : Afrin harekâtının ikinci gününde tüm gelişmeleri canlı blogla an be an aktaracağız.