FİLİPİNLER’i vuran Haiyan tayfunu son alınan bilgilere göre 10,000 can aldı. Tarihte görülen en korkunç doğal afetlerin bilançosunu bile geçti.

2013 yılının en şiddetli hortumu olarak kayıtlara geçen Haiyan tayfununun saatteki hızı 235 kilometre olarak hesaplandı.

Yüzlerce insan cesedi ağaçlar ve harebeye dönmüş binalardan toplanmakta. Filipinler’de de son 40 yılın en kanlı doğal afeti olarak kabul edilen Haiyan tayfunu, kendisinden önceki en kanlı sayılan afetlerin bilançosunu ikiye katladı.

1976 yılında Filipinler’in güneyinde gerçekleşen 7,9 şiddetindeki depremde 5,791 kişi hayatını kaybetmişti. 1991 yılında da Thelma adlı hortum 5,100 can almıştı.


BM'DEN TAYFUN İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Filipinler'deki ''Haiyan-Yolanda'' tayfunu dolayısıyla yardım çağrısında bulundu.

Amos, yayımladığı mesajında, ''Filipinler'deki korkunç yıkımlar ve can kayıpları haberlerinden dolayı son derece üzgün'' olduğunu belirterek, ölü sayısı tahminleriyle ilgili bir çok rakam bulunduğunu, Kızıl Haç'a göre ise ölü sayısının en az bin 200 olduğunu bildirdi.

Bu sayının artma olasılığının yüksek olduğunu belirten Amos, hükümetin ülke genelindeki 36 bölgede, 4 milyon 300 bin insanın tayfundan etkilendiğini bildirdiğini kaydetti. Amos, ilk değerlendirmelere göre, binlerce evinin yıkılarak, yolların kapandığını, insanların gıda, su, barınak ve enerji ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.

Tayfundan etkilenen daha fazla yere ulaşılınca, felaketin aileler üzerindeki etkisiyle ilgili daha ayrıntılı bir resim elde edileceğini belirten Amos, hükümetin geçici barınaklar, temel gıda malzemeleri ve arama kurtarma operasyonları yürüttüğünü bildirdi.

Amos, Filipinler'deki BM'ye bağlı kuruluşların insani yardım ortaklarıyla hükümete ve felakete müdahelede bulunanların çabalarına destek verdiğini anlatarak, yerel otoritelerin koordinasyonuyla hayati malzemelere cevap verilmesinde yardımcı olunduğunu kaydetti.

Felaketle ilgili geniş bir BM Afet Değerlendirme ve Koordinasyonu (UNDAC) ekibi görevlendirdiğini ve ekibin bugün Tacloban'a ulaştığını bildiren Amos, en fazla etkilenen bölgenin Leyte bölgesi olduğunu ve ekibin burada yetkililerle yakından koordineli bir şekilde çalıştığını aktardı.

Amos, BM'nin, Filipinler halkının uluslararası toplumdan talep edeceği herhangi bir desteğin yerine getirilmesini sağlamak için hazırda beklediğini bildirdi.