ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde, polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra olaylar çıktı. Gray'in gözaltına alındığı bölgede öğleden sonra lise öğrencilerinin  çoğunluğu oluşturduğu grupla polis arasında çıkan çatışmada, protestocular polise  taş, tuğla ve şişeler fırlattı. Kentte şiddet olayları, akşam saatlerinde ise  büyüyerek, kontrolden çıktı. Polis şiddetini protesto eden göstericiler, işyerlerini yağmalayıp, ateşe verdi. Gösterilerde polis ve sivil kişilerin araçları da tahrip edilip ateşe verildi.

Olayların ardından Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette 'olağanüstü durum' ilan edip, olayların son bulması için Ulusal Muhafızları devreye sokarken, Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake ise kentte Salı gününden başlamak üzere, akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında, bir hafta boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.


YENİ BAKAN KINADI
 
  ABD Adalet Bakanlığı'na bugün başlayan Loretta Lynch, ilk açıklamasını  Baltimore'daki olaylara ilgili yaptı. Şiddete yol açan isyanı kınayan Lynch, mülklere zarar verenlerin  Gray'in ailesine de kötülükte bulunduğunu kaydetti. Lynch, önümüzdeki günlerde Baltimore'a, bakanlığın en önde gelen insan  hakları avukatı Vanita Gupta da dahil bakanlık yetkililerini göndereceğini  bildirdi.


Göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmalarda aralarında 15 polisin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Hastanede tedavi gören iki polisten birinin bilincinin kapalı olduğu, en az 30 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.


ÇAKI BULUNDURUYOR DİYE GÖZALTINA ALINMIŞTI

 Çakı bulundurmak suçundan 12 Nisan'da gözaltına alınan ve polis  aracına kilitlenen Freddie Gray, araçtan indikten sonra hastaneye kaldırılmış,  omuriliğinden ciddi biçimde yaralanma sonucunda 19 Nisan'da hastanede hayatını  kaybetmişti. Üzerindeki sır perdesi hala aralanamayan Gray'ın ölümüyle ilgili  soruşturma başlatılırken, siyahi genci gözaltına alan altı polis açığa alınmıştı.