İsrail'in önemli gazetesi Haaretz, Güney Afrika'lı lider Mandela'yı Mossad ajanlarının eğittiğini yazdı. Mandela'nın ayrıca çok iyi İbranice konuştuğu ortaya çıktı

Takvim'in haberine göre dünyanın en önemli liderlerinin cenaze törenine gittiği Güney Afrika'nın efsane lideri olarak kabul edilen Nelson Mandela'nın, aslında birçok karanlık olaya karıştığı belgelendi.

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail istihbarat servisi Mossad'ın, Kudüs'teki İsrail Dışişleri Bakanlığı'na yazdığı 11 Ekim 1962'de yazdığı, "çok gizli" damgalı mektubu okuyucularına duyurdu.

'ŞALOM' DİYE SESLENDİ
Mandela bu tarihten iki ay önce döndüğü Güney Afrika'da, ülkesini pasaportsuz terk ettiği için gözaltına alınmıştı. Ardından da sabotaj ve suikast gibi çeşitli suçlardan mahkûm edilip 27 yıl hapis yatmıştı. Mandela'nın, Etiyopya'daki İsrail Büyükelçiliği'ne David Mobsari sahte adıyla Zimbabve'den giriş yaptığı da kesinleşti. Ancak iddialara göre, sahte pasaportu veren de Mossad'dı. Mandela, mektupta "Etiyopyalılar" diye anılan Mossad ajanlarından judo, sabotaj ve silah eğitimi aldığı kesinleşti. İsrailliler'i "şalom" diye selamlayan Mandela'nın, uzun yıllar Mossad'a çalıştığına da dikkat çekildi. Mektubun yeni ortaya çıkmasıyla ilgili de ilginç bir açıklama yapıldı. Eğer mandela hayattayken bu mektup ortaya çıksaydı, Güney Afrika'da yaşayan bazı Yahudiler, deşifre olacaktı.

YAHUDİLER SATIN ALDI
Mandela'nın Mossad'la bu kadar yakın ilişki içinde olması, ilginç iddiaları da gündeme getirdi. Güney Afrika'da bazı altın madenlerini satın alan Yahudi şirketler, ilk anlaşmayı Mandela ile yapmıştı. İşte bu anlaşmanın nedeni, Mandela'nın Yahudiler'e bir teşekkürü olarak algılandı. Mandela ailesinin bazı üyelerinin de, bu altın madenlerini satın alan Yahudi şirketlerinde çalıştığına dikkat çekildi.

DÜNYA MEDYASI ŞOKTA
İngiltere ve ABD medyası, mandela'nın Mossad'la çalıştığının ortaya çıkması nedeniyle büyük bir şaşkınlık yaşadı. İngiliz Devlet kanalı BBC'de, "Mandela hayranları şokta. Mossad'la Mandela, bir arada" yorumları yapıldı. NY Times da, "Mandela ile Mossad, ortak çıktı" diye yazdı. Washington Times ise, "Mandela'nın mossad'la işbirliğini belgeleyen mektup, ülkesinde tepkilere neden oldu" ifadelerini kullandı.

TERCÜMANIN SONU
Nelson Mandela için düzenlenen anma töreninde, hiçbir anlamı olmayan hareketler yapmakla suçlanan işaret dili tercümanı Thamsanqa Jantjie'nin akıl hastanesine kaldırıldığı açıklandı. Yetkililer, 3 aylık bir tedavi sürecinin başladığını söyledi. Güney Afrika Engellilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Hendrietta Bogopane-Zulu, Jantjie'yi işe alan şirketin ortadan kaybolduğunu açıkladı.

İsrail'in Mandela'ya yardım ettiği gerçeği Güney Afrika'da bilinseydi, oradaki Yahudi cemaati tehlikeye girebileceği için gizlendiğine dikkat çekildi. 95 yaşında ölen Mandela, 15 Aralık'ta defnedilmişti.