Ülkeyi karanlığa gömecek terörle mücadele tasarısı yasalaşırsa, cunta lideri Sisi, kişi ve grupları yakalama, öldürme ve tehcir yetkisine sahip olurken güvenlik güçleri de keyfi güç kullanarak cezadan muaf kalabilecek.

Mısır'da cunta yönetimi, olağanüstü hal uygulamalarından daha ağır maddeler içeren yasa değişikliklerine hazırlanıyor. Başsavcı Hişam Berekat'a yönelik suikastın ardından cunta lideri Abdulfettah es-Sisi'ye gönderilen yeni terörle mücadele yasa tasarısı, insan hakları kuruluşlarının yoğun tepkisini çekiyor. Tasarıda, terörle mücadele için özel mahkemeler kurulması, temyiz süreçlerinin kısaltılması, güvenlik güçlerine aşırı yetki ve tam bir muafiyet tanınması, resmi beyanlarla uyuşmayan gazetecilik faaliyetlerine hapis cezası gibi çok sayıda tartışmalı madde mevcut.

YENİ YASA DÜNYANIN EN KÖTÜSÜ

Cenevre merkezli El-Kerame Uluslararası Hukuk Merkezi Mısır Sorumlusu avukat Ahmed Mufrih, yasayla “Terörle mücadele yasa tasarısıyla Mısır'da bir korku imparatorluğu kurulmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

Mevcut tasarının hukuk uzmanlarınca “dünyanın en kötüsü” olarak nitelendirildiğini ve onaylanması halinde ülkenin felakete sürükleneceğini vurgulayan Mufrih, tasarıda yer alan 6. maddenin, güvenlik güçlerine tam bir muafiyet tanıdığını ve "can veya mal güvenliğinin tehlikede olduğunu hissetmeleri" durumunda ateş açma yetkisi verildiğini söyledi.

DİKTATÖRE SINIRSIZ YETKİ

Mufrih, “felaket” olarak nitelendirdiği 54. madde için ise “Yeni yasa ile cumhurbaşkanına gerekli yasal süreci takip etmeksizin kişiler hakkında yakalama, belirli bir gölgedeki halkın başka yerlere nakli, herhangi bir kuruma yönelik el koyma ve yeni yönetici tayin etme yetkisi veriliyor” diye konuştu.

Bir yılda 92 bin kişi yargılandı

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle görevinden alan ve idama mahkum eden Sisi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının üzerinden geçen bir yılda binlerce kişi gözaltına alındı. Mısırlı İnsan Hakları ve Özgürlük Gözlemevi tarafından yayımlanan rapora göre, bir yılda 92 bin 420 kişi hakim karşısına çıkarıldı.

Mursi'nin yanı sıra Müslüman Kardeşler'in lider kadrosunun neredeyse tamamı,“sanıklara adil yargılanma hakkı tanınmayan” ve “siyasi hedefli” kitlesel yargılamalarla mahkum edildi. Aralarında Müslüman Kardeşler üyelerinin de bulunduğu 464 kişiden 7'si idam edildi. Ayrıca raporda 722 kişinin de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı ifadesi yer alırken Mısır'da şu an parmaklıklar arkasında 39 bin kişi bulunuyor.