Türkiye’nin Irak’ta ısrarla dile getirdiği ve endişesini taşıdığı “mezhep savaşları” ile ilgili ilk kıvılcımı İran destekli Şii terör örgütü Haşdi Şâbi yakmak üzere... Irak’ın İran destekli Şii Başbakanı Haydar İbadi tarafından “özel olarak kurulan” Şii terör örgütü Haşdi Şâbi “intikam” sloganları altında DAŞEŞ işgali altındaki Türkmen şehri Telafer’e büyük bir operasyon başlattı. Haşdi Şâbi’ye bağlı bütün Şii terör gruplarının operasyona katıldıkları öğrenildi. Şii milis gücünün bir grubu olan Asaib Ehli’l-Hak Örgütü Askerî Sözcüsü Cevat Tilebavi “Hedefimiz bölgeyi DAEŞ’ten temizlemek” dese de Telaferli Sünni Müslümanlar “Haşdi Şâbi intikam amacıyla geliyor. Bunun sonu iyi olmayacak” diyerek operasyona karşı çıkıyor.
Şİİ TÜRKMENLER HAZIR
Neredeyse tamamı Türkmen olan Telafer’de Sünni Müslümanları Haşdi Şâbi’nin haricinde bir başka tehlike daha bekliyor. Yerel kaynaklar, Telafer’deki Türkmenlerin yüzde 30’unun Şii Türkmenlerin oluşturduğunu ve bunların da Haşdi Şâbi’yle birlikte hareket edebileceklerini söylüyor. Konuya dikkat çeken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Haşdi Şâbi’nin Telafer’i kuşatmaya başladığını belirterek “Yaklaşık 10 bin kişiden oluşan Haşdi Şâbi güçleri, Telafer’in güneyindeki Hadar ilçesinde toplandıktan sonra operasyon için yola çıktı” dedi.
ÇATIŞMALARIN SONU GELMEYECEK
Haşdi Şâbi’nin bu operasyonu kınadıklarını belirten Maruf “Türkmenler büyük tehlike altında. Türkmenler arasında bir mezhep çatışması hedefleniyor; Türkmen’i Türkmen’e vurduracaklar” ifadelerini kullandı. Telafer’in tek bir grubun elinde olmasının hedeflendiğini kaydeden Maruf  “Buna müsaade edilmemeli. Bu güçlerin Telafer’i ele geçirmesiyle birlikte orada katliam yaşanacak ve sonu gelmeyen Türkmen çatışması yaşanacak’’ diye konuştu. Ancak Haşdi Şâbi militanlarının Telafer'e tek gidiş istikameti olan Mıhallebiye ve Talabtah adlı iki yerleşim yerinde DAEŞ’in çok güçlü olduğu ve özellikle Mıhallebiye bölgesinde büyük bir hazırlık içinde olduğu öğrenildi. Haşdi Şâbi militanlarının Telafer’in 75-100 kilometre uzağında olduğu kaydedildi.
Şiiler, Türkmenleri birbirine vurduracak