Caminin mimarı Muhammet Dayal, AA muhabirine, Tozlu Cami'nin vakıf  tarafından 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılan caminin yerine inşa edildiğini  belirterek, deniz kenarında caminin projesi için çalışırken güneşin batışından  ilham aldığını söyledi.

    "Deniz kenarında camiyle ilgili bir şeyler karalıyordum. Güneş  batıyor, secdeye doğru gidiş var, fikir öyle oluştu" diyen Dayal, secde eden  insan görünümündeki caminin mimari yapısı dolayısıyla sesin azalmadan her yere  ulaşabildiğini ve iklimlendirmenin doğal yolla sağlandığını dile getirdi.


    Dayal, klasik camilerde akustik ve iklimlendirme sorununu çözmenin  mümkün olmadığını savunarak, "Ses ve iklimlendirmeyi bilen mimar kubbeli cami  çizemez, tasarlayamaz. Bu iki faktör, buranın olmazsa olmaz şartıdır. Ses,  kaynaktan çıkıyor ve kubbeli camide turnike yapıyor, yansıyor ve  anlayamıyorsunuz. İklimlendirmede de kirlenen hava kubbeli camide fanus gibi  ortada kalıyor. Yükselen hava çöküyor ve yavaş yavaş cemaatte terlemeler,  rahatsızlıklar başlıyor" şeklinde konuştu.

    Kubbenin, cami formu olmadığını, "yığma yapı sisteminde mekan kapatma  sanatı" olduğunu öne süren Dayal, şöyle devam etti:

    "Caminin ilk özelliği akustiğinin sıfır hatayla çözülmesi. İkincisi,  iklimlendirmenin üst düzeyde çözümlenmesi. Üçüncüsü, sirkülasyonun çok üst  düzeyde olması. Cemaatin giriş çıkış noktasında hiçbir sıkıntı yok. En önemli  özelliğinden bir tanesi de hanım cemaatin tahminlerimizin çok çok üstünde buraya  akın etmesi. Nasıl oldu bilmiyorum ama teravih namazlarında hanım cemaat, erkek  cemaatten fazla.


    Vatandaşlardan ilginç tepkiler geliyor, çok doğal. Tepki gelmediği  noktada ya siz dikkate alınmayan bir kişisiniz ya da yaptığınız rutin bir şey.  Tepkileri alıp derse iyi çalışmak gerekiyor, ben de dersimi çok iyi çalıştım.  Cami, mekan kalitesi sağlayacak, insanların oraya toplanma amacını  gerçekleştirecek formda olmalı. Gelsinler, görsünler, Müslüman'ın içi de mekanı  da ferahtır. Mekan kalitesini, yapının ne olduğunu görmeleri açısından insanların  gelmelerini arzu ederim."
 
Tozlu Cami

    Orta Mahalle'deki Uzunçarşı yanında inşa edilen cami, kapalı alanda  aynı anda 3 bin kişiye ibadet imkanı sağlıyor. Klasik cami anlayışı yerine secde  eden insan şeklinde projelendirilen camide kubbe bulunmuyor.

    Özel havalandırma sistemiyle cemaate ferah ibadet imkanı sunan caminin  siyah mermerle kaplanan mihrabı Kabe'yi andırmasıyla dikkati çekiyor.

    Avizelerin kullanılmadığı cami, büyük cam duvarlarla ve duvarlara  yerleştirilen led ışıklarının tavana yansıtılmasıyla aydınlatılıyor.