Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşta İran'ın bölgeye göndererek rejim muhalifi unsurlarla savaştırdığı Şii örgütlerin silah ve mühimmatları Rusya tarafından sağlanıyor. Rusya'nın silah 'yardımı' sadece Şii örgütlere yönelik değil. PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu YPG'ye de Rusya'nın sağladığı silah ve mühimmat yardımı son süreçte sıklaştı. Rusya ile İran arasında, Suriye'deki paramiliter Şii unsurlara gönderilmek üzere 40 bin ünitelik Kaleşnikof anlaşması yapıldığı da ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı ile İran Savunma Bakanlığı arasında imzalanan sözleşmeye göre 40 bin kaleşnikof, İran'a teslim edildi. Silah sözleşmesi geçtiğimiz ay imzalandı. Bu silahlar, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nın Kudüs Gücü birimi tarafından Türkmen Dağı cephesi başta olmak üzere Halep, Hama kırsalı, Irak ve Yemen'deki Şii militanlara sevk edildi. Rusya ile İran arasında 40 bin 'keleş'lik silah ticareti, Türk güvenlik kaynakları tarafından da doğrulandı.


PARALI ASKERLER 

Sözleşmede, Rusya'nın İran'a verdiği silahların başka bir ülkeye 'ihraç' edilemeyeceği şartı bulunuyor. Ancak, yurtdışındaki İran güdümlü proksi ordular, İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu'nca koordine edildiği için silahların başka bir ülkeye gönderilmesi 'ihraç' kapsamında değerlendirilmiyor. Şu an Irak ve Suriye'de başta Lübnan, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden getirilen binlerce yabancı asker İran tarafından cepheye sürülmüş durumda. Özellikle Suriye'de Esed rejimi ile muhaliflerin çatışmalarının yoğun olduğu bölgelerde Esed güçlerinin içinde yoğunlukla paralı yabancı askerler bulunuyor.

YPG'YE SİLAH YARDIMI

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile PKK arasındaki ilişkiler de hiç olmadığı kadar güçlendi. Rusya, Afrin ve Halep'teki YPG unsurlarına yaklaşık 10 ton silah yardımı yaptı. Rusya'nın Suriye PKK'sı olarak bilinen YPG'ye silah yardımı yapmasının ardından hem Afrin hem de Halep'te YPG'lilerin muhaliflere saldırıları artış gösterdi.

FÜZELER İRAN YOLUNDA

Türkiye'nin güneyinin Suriye PKK'sı tarafından kuşatılması planına destek veren Rusya, bir yandan da Esed muhaliflerini öldürmede en önemli müttefiki olan İran'ı hava savunma sistemleriyle teçhiz ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri işbirliğinden sorumlu yardımcısı Vladimir Kojin, İran'a S-300 füze savunma sistemi sevkiyatının başladığını söyledi. İran, Rusya'nın S-300 füze sistemlerini verme sürecini başlattığını 23 Kasım'da duyurmuştu. Dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında gösterilen S-300'ler önce demiryolu ile Hazar Denizi'ndeki bir limana ve oradan da deniz yoluyla İran'a ulaştırılacak. İran, Rusya'dan 20 milyar dolarlık petrol karşılığında S-300 tipi hava savunma füzesi alma anlaşması imzalamıştı. Saldırı amacıyla da kullanılabilecek S-300'ler, 150 kilometrelik menziliyle düşman uçak, gemi ve kara hedeflerini de vurabiliyor. Sözkonusu silah sistemine Rusya'nın hava savunma kruvazörü 'Moskva' da sahip durumda. Suriye sınırında Rus uçağının Türk F16'larınca vurulmasının ardından Rusya, bu gemiyi Akdeniz'de Lazkiye açıklarına göndermişti.