İngiliz Hava Kuvvetlerine ait uçakların, Baltık Denizi üzerinde hava sahası ihlali yapan Rusya'ya ait 3 askeri uçağı engellediği açıklandı.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, NATO'nun Baltık Hava Denetimi Görevi kapsamında Estonya'da bulunan İngiliz Hava Kuvvetlerine ait Typhoon tipi jetlerin Baltık Denizi üzerinde 3 Rus askeri uçağını engellediği bildirildi. Açıklamada, hava sahası ihlali yapan Rus uçaklarının kendilerini gereken şekilde tanıtmadığı ve gönderilen mesajları da yanıtsız bıraktığı kaydedildi.

NATO İran'a karşı Romanya'ya füzesavar sistemi yerleştirdi

John Kerry: "Rus jetlerini vurabilirdik"

İngiltere Savunma Bakanı Micheal Fallon, ihlali "Rus saldırganlığı" olarak nitelendirerek, "Bu olay, İngiltere'nin Baltık Hava Denetimi Görevi'ne katkısının ne kadar önemli olduğunun bir başka örneğini teşkil etti. Rusya'nın bu saldırgan davranışına anında karşılık verebildik. Bu, NATO'nun ortak savunmasına bağlılığımızın göstergesidir" diye konuştu.

Rus jeti Amerikan keşif uçağıyla burun buruna geldi.

Rusya'dan ABD'nin Baltık planına sert tepki

Nisan ayında Typhoon tipi 4 İngiliz uçağı Baltık Hava Denetimi Görevi için bölgeye gönderilmişti. İngiliz uçaklarının Ağustos sonuna kadar bölgede kalması bekleniyor.

Baltık görevi kapsamında İngiliz uçakları bugüne kadar 17 kez havalandı ve 40'tan fazla Rus uçağını engelledi. Şubat ayında da İngiliz uçakları İngiltere hava sahasına yönelen iki Rus bombardıman uçağını engellemişti.