Kazakistan'da birkaç haftadır hükümetin yeni toprak reformuna karşı protestolar devam ederken, Kazak hükümeti bu protestoların sebebinin Rusya'ya yakın bir iş adamı olduğunu iddia etti.
"Tuleşov gösterileri finanse ediyor"
Kazakistan Milli Güvenlik Kurulu Sözcüsü Ruslan Karasev, Ocak'tan bu yana tutuklu olan işadamıTokhtar Tuleşov'un darbe planladığını iddia etti.“Protesto gösterileri düzenleyerek, toplumsal huzursuzluk yaratarak ve ortamı alevlendirerek ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmayı planlıyordu. Tuleşov'un Atırav, Astana, Almatı, Oral ve Kızılorda'da 'toprak reformu'na karşı olduğu iddiasıyla düzenlenen gösterileri teşvik ve finanse ettiği yönünde kanıtımız var" dedi.
Sözcü Karasev, Tuleşov'la işbirliği yaptığı iddia edilen pek çok kişiyi hafta sonunda yakaladıklarını söyledi. Bunlar arasında iki ayrı askeri üssün komutanları da bulunuyor.
Ülkenin en büyük bira fabrikalarından birinin baş yöneticisi olan Tuleşov, Rusya merkezli Terör Tehdidini Analiz Merkezi'nin Kazakistan bürosunu yönetiyor.

Merkezin internet sitesinde Batı karşıtı ve Rus yanlısı makaleler yayımlanıyor. Bunlar arasında IŞİD'in Ukrayna'daki milliyetçilere yardım ettiğini iddia eden bir yazı da bulunuyor.
Binlerce kişi sokaktaydı
Nisan ve Mayıs ayında Kazakistan'da düzenlenen sokak gösterilerinde binlerce protestocu bir araya gelmişti. Hükümetin toprak reformu planının tetiklediği gösterilerde, 1989'dan bu yana Devlet Başkanı olan Nursultan Nazarbayev yönetiminden duyulan hoşnutsuzluk dile getirilmişti.