RusyaSuriye’de asker yetersizliği nedeniyle bazı bölgelerden çekildiğini iki ay önce açıklayan Beşar Esad rejimine yönelik desteğini artırmaya hız verdi. Önceki hafta Suriye’nin Lazkiye kentindeki bir hava üssüne T-90 tanklarını konuşlandıran Rusya, rejime aktif askeri destek de verebileceğini duyurdu.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Suriye yönetiminden askeri destek talebi gelmesi durumunda Rusya’nın bunu değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Rus ordusunun yardıma çağrılması ile ilgili açıklamalarını soran basın mensuplarına cevap veren Peskov, “Eğer böyle bir talep olursa, doğal olarak müzakere edilir ve ikili ilişkiler ve ikili diyaloglar çerçevesinde ele alınır” dedi. Peskov sözleşmeli Rus askerlerin Suriye’ye gönderildiği yönündeki iddiaları ise ‘bu konuda herhangi bilgilerinin olmadığını’ söyleyerek cevapladı.

‘GEREKİRSE ÇAĞIRIRIZ’

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, gerekli olması durumunda Rus ordusunu Suriye askerleri ile birlikte savaşmak için çağırabileceklerini söyledi. Suriye televizyonuna konuşan Muallim, Rus ordusunun desteğini istemekten herhangi bir endişeleri olmadığını belirtti. Muallim, “Şu anda Rus ordusu ortak bir savaşa katılmıyor. Eğer böyle bir ihtiyaç olursa, bunun üzerinde çalışır ve bunu talep ederiz” dedi.

Rusya’nın çatışmaların başladığı günden bu yana Suriye’ye zamanında yardım ettiğini kaydeden Muallim, “Rusya’nın bu yaklaşımı Batılı ülkelerin Suriye krizi ile ilgili tutumlarında etkili oluyor. Suriye hükümeti Rusya ve İran’dan gelecek her türlü siyasi çözüm önerilerine açık” şeklinde konuştu.