Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a gönderdiği mektubunda, Türkiye’ye karşı komik suçlamalarda bulundu. Çurkin mektubunda, Türk şirketlerini DAEŞ’e el yapımı patlayıcı hammadde temininde bulunmakla suçladı. Bu hammaddelerden elde edilen patlayıcıların terör saldırılarında kullanıldığını savunan Çurkin, patlayıcıların kimyasal bileşenlerinin, terör örgütü DAEŞ kontrolünde bulunan Irak’ın Tikrit kenti ve Suriye’nin Kobani kentinde alındığını belirtti. Rus Büyükelçi incelemeler sonucunda patlayıcıların Türkiye’de üretildiğini ya da başka ülkelerde üretilerek yeniden ihraç etme hakkı olmadan Türkiye’ye gönderildiğini öne sürdü. Çurkin 5 Türk şirketini ise, Türk ve yabancı şirketler tarafından üretilen alüminyum tozu, amonyum nitrat, hidrojen peroksit ve diğer maddelerin dağıtımını yapmakla suçladı.

Rus Büyükelçi, DAEŞ militanlarının elde ettiği patlayıcıların belirgin özelliğinin bulunduğunu kaydederek, bu patlayıcıların ABD, İsviçreli ve İsveç şirketlerinde üretildiğini kaydetti. Çurkin, bir ülkede üretilen ateşleme fitilinin yasadışı bir şekilde Türkiye aracılığıyla DAEŞ militanlarına satıldığını öne sürerek, “Bu gerçekler, Türk yetkililerin kasten DAEŞ faaliyetlerine katıldığını ispatlıyor. Yetkililerin erişim sağladığı bu materyaller terörist eylemlerde kullanılıyor” iddialarında bulundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “CİDDİYE ALINMAMALI”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili açıklamada, mektubun Rusya’nın Türkiye’ye yönelik propagandasının son örneği olduğunu ve bu tür ifadelerin ciddiye alınmaması gerektiğini söyledi. 
Rusyadan Türkiyeye komik DAEŞ suçlaması