‘Rusya, Türkiye’ye yönelik herhangi bir nükleer saldırı tehdidine karşı harekete geçmeye hazır..

Duma Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin, Türkiye’nin Rusya’nın müttefiki olduğunu söyledi. Şerin, Türkiye’ye yönelik herhangi bir nükleer saldırı tehdidi halinde Moskova’nın harekete geçeceğini ifade etti.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin, Kolektif Güvenlik Anlaşması (KGAÖ) ülkeleri, Suriye, İran, Kuzey Kore, Çin ve Türkiye’nin Rusya’nın müttefikleri olduğunu, bu ülkelere karşı herhangi bir nükleer saldırı tehdidi halinde Moskova’nın harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Federal Meclis konuşmasında Rusya ya da müttefiklerinden birine karşı nükleer silah kullanılması halinde, bu saldırıya Rusya’ya yapılmış bir saldırı gözüyle bakılıp derhal karşılık verileceğini vurguladı.

Sputnik’in ‘Putin’in müttefikler sözüyle kimleri kast ediyor olabileceği’ sorusuna yanıt veren Şerin “KGAÖ üyesi ülkeler, Suriye… Çin’in Rusya’ya karşı yaklaşımı oldukça olumlu ve dürüst. Çin’i düşmanımız olarak sayamayız. Bu sözlerden galiba Kuzey Kore ve İran’ı da anlayabiliriz. Türkiye de bizim için her zaman müttefik oldu” dedi.KGAÖ ülkeleri arasında Rusya’nın yanı sıra Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

RUSYA DEDİĞİNİ YAPIYOR!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hava savunma sistemi S-300’lerin Suriye’ye sevkiyatının başladığını açıkladı.

17 Eylül’de Suriye’de İl-20 tipi Rus uçağı Hmeymim üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolmuş, uçağın Suriye füzesiyle düşürüldüğü ortaya çıkmıştı. Kremlin, uçağı kalkan yapan İsrail jetlerinin Suriye hava savunma sistemini yanıltarak faciaya neden olduğunu savunmuştu. Rusya, uçağının düşürülmesinin ardından Suriye’ye S-300 füze savunma sistemi göndereceğini açıklamış, söz konusu sistemle ülkenin hava sahasının gerekli görülen bölgelerinin uçuşa kapatılabileceğini bildirmişti.

Lavrov dünkü basın toplantısında, “S-300’ler Suriye’ye gelmeye başladı” dedi. Lavrov, Rus uçağının düşürülür düşürülmez füze sevkiyatı için ‘derhal’ harekete geçildiğinin altını çizdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, söz konusu füze siteminin iki hafta içinde Suriye rejimine teslim edeceğini belirtmiş, S-300’leri 2010’da Suriye’ye teslim etmek niyetinde olduklarını fakat İsrail’in talebi üzerine ertelediklerini söylemişti.

Suriye’nin Tartus Hava Üssü’nde halihazırda S-300’ler bulunurken, Hmeymim Hava Üssü’ndeyse S-400’ler konuşlandırılmış durumda.