Rusya'dan ABD'ye gözdağı
Rusya, Suriye'deki hava ve deniz üslerinin S-300 ve S-400 füzeleriyle korunduğunu duyurdu.
ABD'nin Suriye'de Esed rejimine ait hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurmasının ardından Rusya'dan yeni bir açıklama geldi. Rusya, Suriye'deki hava ve deniz üslerinin S-300 ve S-400 füzeleriyle korunduğunu duyurdu.
RUSYA ATEŞ PÜSKÜRÜYOR
Suriye'deki Şam rejiminin en önemli müttefiki Rusya, ABD'nin füze saldırısına ateş püskürüyor. Gün boyunca Moskova'dan arka arkaya açıklamalar geldi, uluslararası haber ajansları gelişmeleri son dakika olarak dünyaya duyurdu.
ABD'YE GÖZDAĞI: ÜSLERİ S-400'LER KORUYOR
Rusya parlamentosundan bir milletvekili, Moskova'nın kullandığı Lazkiye'deki hava üssü ile Tartus'taki deniz üssünün S-300 ve S-400 füzeleri tarafından korunduğunu belirterek ABD'ye gözdağı verdi. Açıklamayı Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığını duyuran Reuters, daha sonra düzeltme geçti.
59 FÜZEDEN 23'Ü ÜSSE DÜŞTÜ
Şayrat hava üssünü vuran füzelerin hangardaki altı uçağa isabet ettiğini belirten Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, 23 füze üsse düştü. Rusya saldırılarda dört can kaybı olduğunu, iki yaralının ise hastaneye taşındığını bildiriyor. Suriye devlet televizyonuna göre ise, ölü sayısı dokuz. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, füze saldırısının uzun zaman önce hazırlandığını savundu.
LAVROV IRAK İŞGALİNİ HATIRLATTI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, saldırının ABD'nin Irak işgalini hatırlattığını söyledi: "Umarım bu provokasyon ilişkilere kalıcı hasar vermez. Ölenler arasında Rus vatandaşı yok."
UÇUŞ ANLAŞMASI ASKIYA ALINDI
Rusya Dışişleri Bakanlığı, BMGK'yı acil toplantıya çağırdığını resmen duyurdu. Moskova ayrıca, Rusya ile Suriye'de yaptığı hava güvenliği anlaşmasını askıya aldı.
İki ülke arasındaki bu anlaşma, savaş uçaklarının Suriye hava sahasında karşı karşıya gelmesini ve tehlikeli yakınlaşmaları önlemeyi amaçlıyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Rusya tarafı, havada yaşanabilecek olayları önleme ve hava güvenliğini sağlamaya yönelik ABD ile yapılan anlaşmayı askıya almıştır" ifadeleri yer aldı.