Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, ABD’li diplomatlar tarafından kaleme alınan ve Beyaz Saray’a ‘Suriye politikasını değiştirin’ çağrısı yapılan bildiriye yanıt verdi.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Puşkov, “(Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'a saldırmak, ABD diplomasisinin bozguna uğradığı anlamına gelir, siyasal zayıflığın işareti olur ve IŞİD ile El Nusra'ya yardımcı olur. Çok kötü bir tavsiye” dedi.

‘ABD’DEKİ GÜÇLERİN SURİYE KRİZİNİN ASKERİ GÜÇLE ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİĞİ, BİR SIR DEĞİL’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise kaleme alınan bildiriye ilişkin, “ABD'deki bazı politik güçlerin Suriye krizinin askeri güçle çözülmesini istediği, bir sır değil. Ama bu, bize göre bir yöntem değil” yorumunu yaptı.

‘UMARIM, ABD ESKİ HATALARINI TEKRARLAMAZ’

Zaharova ayrıca, “Rusya'nın Suriye krizinin askeri çözümü karşısındaki tutumu gayet iyi biliniyor. Bu kriz yalnızca siyasal yöntemlerle çözülebilir. Umarım, ABD ve tüm yasadışı koalisyonların Irak'ta yaptığı eski hatalar tekrarlanmaz” vurgusunu yaptı.

NE OLMUŞTU?

The New York Times’ın haberine göre 51 diplomatın imzaladığı bildiride, ABD’nin mevcut tutumunun Suriye muhalefetine zarar verdiği ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına yardım ettiği kaydedilmişti.

Bildiride ayrıca, Suriye ordusuna roket, insansız hava aracı ve gerekmesi halinde savaş uçaklarıyla saldırılması önerildi. Aksi takdirde ise Şam'ın, muhaliflerle müzakere için üzerinde baskı hissetmeyeceği savunulmuştu.