Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar, çatışmalara katılan Rus birliklerinin sayısının şu an için sınırlı olduğunu da ifade etti.

Ajansın haberinde "Son gelişmeler ABD'nin 'Rusya Suriye'deki iç savaşa müdahale etmeye hazırlanıyor' endişelerini doğrular nitelikte" deniyor.

Bu hafta içerisinde Rusya'ya ait üç askeri kargo uçağı, Suriye'nin Lazkiye kentine iniş yapmıştı.

ABD Rusya'dan yapılan sevkiyatın prefabrik binaların yanı sıra hava kontrol teçhizatları içerdiğini iddia etse de, Rusya uçakların rutin insani yardım taşıdığını savunuyor.

ABD'li yetkililer Rusya'nın Suriye'de askeri yığınak yapma gerekçesinin henüz net olmadığını ifade ediyor.

'Esad'a desteği kabul etmeyiz'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu hafta içerisinde ikinci kez Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u arayarak Suriye'de artan Rus askeri varlığının ülkedeki istikrarsızlık ortamını daha da pekiştirebileceğini ifade etti.

Washington'un üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise Rusya'nın Suriye'de bir hava üssü oluşturup Suriye ordusuyla birlikte muhalif güçlere yönelik hava operasyonlarına katılması olasılığı.

Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz düzenlediği basın toplantısında Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı girişimleri destekleyeceklerini ifade etti ve "Rusya'dan IŞİD'e karşı gelecek yapıcı adımları destekleriz. Ancak Ruslar dahil herhangi birisinin Esad rejimine yardım etmesini kabul etmeyiz" dedi.

Lazkiye ve Şam'da Rus varlığının arttığı haberleri gelirken, Suriye ordusu ülkenin kuzeyindeki İdlib kentinde bulunan hava üssünü Nusra Cephesi öncülüğündeki Fetih Cephesi'ne bırakmış durumda.

Dün Suriye birliklerinin İdlib'den tamamen çekilmesiyle birlikte Esad'a bağlı güçlerin Suriye'nin kuzeyindeki etkinliği daha da azalmış oldu.