Kara para aklama ve vergi kaçırma suçlamaları ile hakkında soruşturma başlatılan Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın Türkiye'de tedavi olması tartışma yarattı. Ponta, dün Facebook'tan yaptığı açıklamada, İstanbul'daki tedavisinin uzadığını belirterek Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'e mektup yazarak görevinin geçici süreliğine askıya alınmasını, yerine Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Gabriel Opera'nın görevlendirilmesini talep edeceğini bildirdi. Romanya anayasası 45 güne kadar Başbakan'a görevini askıya alma hakkı sağlasa da Cumhurbaşkanı'nın Ponta'nın işaret ettiği kişiyi görevlendirmek gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor, istediği bakanı seçebiliyor.

'28 günlük tedavi'

Basketbol oynarken dizinde meydana gelen eski bir sakatlık nedeniyle tedavi olduğu aktarılan Ponta, geçen hafta pazartesi günü Cumhurbaşkanı'na ülkeden ayrıldığına dair bildirimde bulunmadan İstanbul'a gelmişti. Geçen hafta ameliyat olan Ponta'nın cuma günü taburcu olması beklenirken, doktorlarının birkaç gün daha kalması yönünde tavsiye verdiği bildirildi. Ponta, Facebook'tan yaptığı açıklamada, "(Pazar günü) doktorlarım taburcu olabileceğime karar verdi. Önümüzdeki yedi gün boyunca ise günlük kontrollerden geçeceğim. Bundan sonraki iki hafta boyunca doktorların destek olmadan yürümeme izin verebilmeleri için fizik tedavi göreceğim. 28 gün içerisinde normal aktivitelerime geri dönebileceğim ve altı ay boyunca da rehabilitasyon programına devam edeceğim" ifadelerini kullandı. Kabineden yapılan açıklamada da hükümetin işleyişinin etkilenmeyeceği bildirildi.

'Faksla istifa etsin!'

Ancak yolsuzluk soruşturması nedeniyle Ponta'nın istifasını talep eden muhalefetteki Ulusal Liberal Parti (PNL), Başbakan'ın Türkiye'deki tedavisini bir aylığına uzatmasına sert tepki gösterdi. Başbakan'ı yargıdan kaçmak için Türkiye'de saklanmakla suçlayan PNL'nin eş başkanı Alina Gorghiu, partinin Ponta'nın görevden alınması için halktan imza toplamaya başladığını belirtti. Gorghiu, "Victor Ponta geri çekiliyor ama utanç verici bir tercihle. Ponta'nın, kendini düşürdüğü bu fena durumdan kurtulabilmek adına başka bir çare bulamadığı için zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyorum. Bu, olabilecek tüm numaraları denedikten sonra kendi tercihi ile sürgüne gitmek gibi bir şey. Ne zaman dönerse dönsün yerine kimi atarsa atasın, Victor Ponta istifa etmelidir. Şu an o, kendini kurban gibi gösterme kampanyası yürüten sürgündeki bir başbakandan başka bir şey değil. Ponta istifa etmelidir. İstifasını faksla bile kabul ederiz" dedi.

'Adalet kaçağı, korkak'

PNL'nin gölge başbakanı Catalin Predoiu ise "Adalet kaçağı Ponta, Başbakanlık ofisi ve Romanya ile dalga geçiyor. Romanya Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Direktörlüğü (DNA) ve IMF, Romanya'da ciddi suçlardan onu arıyor. O ise bir korkak gibi Türkiye'deki doktorların arkasına saklanıyor. Hükümet felç oldu. Romanya'nın yatırıma uygunluğu konusundaki kredibilitesi mahvoldu. Ponta istifa et. Bu ülkeye eziyet etmeye hakkın yok" diye konuştu.
Başbakan Ponta, tepkiler üzerine Antena 3 televizyonuna yaptığı açıklamada, ameliyat kararını iki bakanla yaptığı görüşmenin ardından aldığını belirterek, "Romanya'ya döndüğümde ofisime gitmek istiyorum, evde kalıp yatakta oturmak istemiyorum, çalışmak istiyorum. Normalde üç haftadan daha kısa bir sürede dönebileceğimi biliyorum" dedi. Koltuk değnekleri ile dönmek istemediğini belirten Ponta, kanal ile ameliyat sırasında çekildiğini iddia ettiği video görüntülerini paylaştı.
Ponta hakkındaki suçlamalar, avukat ve milletvekili olduğu 2007-2008 yılları arasında eski bakan ve avukat Dan Sova'nın hukuk firması ile yaptığı bir kontrata dayanıyor. Bu kontratla Ponta'ya 17 adet 45 bin dolar değerinde masraf hesabı açıldığı ve bu hesaplardaki para ile iki lüks apartman ve bir taşıt satın alındığı iddia ediliyor. Ponta, 2012'de başbakan olduktan sonra Sova'yı meclis işleri bakanı olarak atamıştı. Cumhurbaşkanı Iohannis, Ponta'nın istifasını talep etmişti. Ancak Ponta meclisteki güven oylamasını kazanmıştı.

'Başbakan Türkiye'den beni izletiyor'


Muhalefetteki PNL partisinin eş başkanı Alina Gorghiu, Başbakan Victor Ponta'nın kendisini izlettiğini iddia etti. Gorghiu, "Bu Sabah bazı özel arabaların beni trafikte izlediğini farkettim. Belki de biri beni korumaya çalışıyordur. Bu metodları onaylamayan (Ponta'nın lideri olduğu) Sosyal Demokrat Parti vekillerinden de Başsavcılığa son 10 yılda yaptığım her şeyin araştırılması talimatı verildiğini öğrendim. Türkiye'deyken bile Romanya'daki muhalefet hakkında endişelenen bir Başbakanımız var diyelim. Görevime seçildiğimden bu yana saldırılara uğrayacağımı biliyordum. Bir kez daha sürgündeki Başbakan'a iftiralarının benim üzerimde işe yaramayacağını söylemek istiyorum" dedi.


'Ponta'nın eklemi kontrol edildi'

Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın Bağcılar'daki özel bir hastanede 'menisküs' rahatsızlığı nedeniyle bir operasyon geçirdiği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, yaklaşık bir hafta boyunca hastanenin "ortopedi" servisinde kalan Ponta'nın bacak eklemlerinin kontrol edildiği, yapılan operasyon ve tedavinin ardından da hafta sonu taburcu edildiği öğrenildi.

MİLLİYET