Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Ey Amerika! Bizimle beraber misiniz yoksa PYD veYPG ile mi?’ çıkışı ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK ile YPG arasında açık ve net bir fark var. PKK terör örgütü ama, YPG ile ilgili Türkiye ile aynı görüşte değiliz. Biz PKK ile YPG arasında bir bağ görmüyoruz” dedi. Oysa aynı ülkenin basın organları bile PKK ile YPG arasında açık bir bağ olduğunda hemfikir. Washington Post, New York Times, Wall Street Journal gibi ABD’nin saygın gazeteleri son 1 yıl içinde yayınladıkları tüm haberlerde YPG için, ‘PKK’nın Suriye’deki uzantısı’ ya da ‘PKK ile yakın ilişki içinde olan örgüt’ ifadesini kullanıyor. İşte ABD’nin gözlerini yumduğu PKK-YPG ilişkisinin açık kanıtları:

ABD BASINI 'AYNI' DİYOR

- Wall Street Journal gazetesinde 5 Eylül 2015’te yayınlanan haberde ABD’li eski askerlerin IŞİD’e karşı savaşmak için YPG saflarına katıldığı belirtildi. Bu askerlerden Jamie Lane, ‘PKK ile YPG arasında hiç fark yok. PKK’lılar sadece üniforma değiştirerek YPG oluyor’ demişti.

- Aynı haberde YPG adına açıklamayı PKK’nın sözcüsü Zagros Hawa isimli terörist yaptı;‘Yüzlerce yabancı mücadelemize katılıyor’dedi.

- Wall Street Journal Obama yönetimi yetkililerine iki örgüt arasındaki bağı sorduğunda aldığı yanıt, ‘PKK ile YPG arasında bağ olduğunu kabul ediyoruz. Koordine halinde çalıştıklarını biliyoruz. Ama komuta yapıları farklı’ şeklinde oldu.                                        

PYD'NİN İÇİNDE 7 BİN PKK'LI VAR

İstihbarat raporlarına göre 35-38 bin civarındaki PYD’linin 7 bini PKK’lı. PKK’nın 53 tepe yöneticisinden 17’si Suriye’de bulunuyor. Mustafa Karasu, Sofi Nurettin ve Bahoz Erdal da bu isimler arasında yer alıyor. Bu isimlerin dışında PYD’de çatışmaları yöneten ve Türkiye’de sözde eyalet komutanlığı görevlerinde bulunan 109 PKK’lı görev yapıyor. Bunlardan 9’u PKK’nın Avrupa kadrolarında görev yaparken Suriye’ye geldi. Bu 109 PKK’lıdan sadece 27’si Suriyeli. 16’sı İranlı geri kalanı ise PKK’nın Türkiye kadrolarından.

YPG SÖZCÜSÜ BİLE PKK'LI

- PKK’lılar ve savunma uzmanlarına göre tüm örgütler PKK çatısı altında. Nitekim 24 Temmuz 2015’te IŞİD’e karşı savaşan Kürt kadınlarla ilgili bir haber yapan Wall Street Journal’a konuşan PKK’lı Zind Ruken, ‘Bu örgütlerin hepsi PKK’nın farklı kolları. Ben bazen PKK’lı oluyorum, bazen PJAK’lı, bazen ise YPG’li’ ifadesini kullandı.

- Ezidi’lerin yaşadığı Sincar Dağı’nı IŞİD’in elinden Peşmerge ve YPG almıştı. Buradan kurtarılan Ezidi erkekler IŞİD’le savaşmak isteyince eğitimleri PKK tarafından verildi. Çoğu YPG’ye katıldı.

- Geçtiğimiz günlerde Obama’nın IŞİD’le mücadele temsilcisi Brett McGurk Rojava bölgesine gidip YPG’lilerle görüşmüştü. YPG sözcüsü Polat Can’ın elinden plaket alırken çekilen fotoğrafı Türkiye’nin büyük tepkisini çekmişti. O plaketi veren Polat Can aslında PKK üyesi. Batılı ajanslara daha önce defalarca PKK adına açıklama yaptı. Uzun süre Kandil’deydi.

- YPG’ye dünyanın dört bir yanından yabancı savaşçılar IŞİD’le mücadele için katıldığında ilk şart PKK tarihini ve Öcalan’ın ideolojisini öğrenmek oluyor.

- PKK ile YPG’nin ‘marşları’ bile aynı. Sadece PKK kelimesi YPG ile değiştiriliyor.

- YPG’nin resmi sloganı ‘Öcalansız bize hayat yok’. Terörist örgütün Suriye’deki merkez binasında dev bir Öcalan posteri asılı.

Kaynak : DHA