ABD ve Türkiye 'Temiz Bölge'yi hayata geçiriyor

ABD bu süreçte iki kez görüştüğü PYD'ye ise "Fırat'ın batısına geçmeyin" uyarısında bulundu.

Türkiye, ABD'nin desteği ile Birleşmiş Milletler (BM)'den tampon bölge kararının çıkarılmasını istemişti. Rusya ve Çin'in BM'de veto hakkını kullanacağına dikkat çeken ABD, temiz bölge formülüne sıcak baktı. Yapılan görüşmelerin ardından koalisyon güçlerinin desteği ile Suriye'de böyle bir bölgenin kurulması için ortak karar alındı.

ÖSO GÜÇLERİ AZEZ'DE

45 km derinlikte 110 km uzunluğundaki sınır hattında kurulacak olan temiz bölgeye ÖSO'nun 10 bin silahlı unsuru konuşlandırılacak. Bu kapsamda ÖSO'ya bağlı 2 bin kişilik silahlı grup, El Nusra'nın çekildiği Azez'e kaydırıldı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, ilk etapta temiz bölgenin batı sınırının oluşturulacağı kaydedilirken, ÖSO'nun en organize olduğu Yayladağı bölgesinden ve Cerablus hattının Rejim güçlerinden korumasını sağlayacak en stratejik alan olarak adlandırılacak yer olarak belirlenen Mare Dağı hattında ÖSO'nun 9 farklı alanda karargah oluşturarak sahaya inmesi sağlanacak.

PYD'YE 'BATI YAKASINA GEÇME' UYARISI

Batı sınır hattını oluşturmak için de kolları sıvayan ÖSO, eylül ayı sonu ekim ayı başından itibaren temiz bölgenin doğu sınır hattını da oluşturmaya çalışacak. Bu kapsamda ÖSO'nun içinde Türkmen askeri unsurlarında yer aldığı birlikleri tamamen sahaya sürmüş olacak. Diğer taraftan ABD, PYD'yi Fırat'ın batı yakasına geçmemesi konusunda uyardı.

9 GÖZLEM MERKEZİ KURULACAK

Diğer yandan Türkiye, temiz bölgenin yakından takip edilmesi için 9 gözetim merkezi kurmayı planlıyor. Böylelikle sınırın öbür yakasındaki her hareketlilik an ve an takip altında tutulacak. Sınır hattında teyakkuzda bekleyecek olan Türk Silahlı Kuvvetleri ise sınırın öbür yanına geçmeyecek. ABD ile yapılan görüşmelerde diplomatik tabiri ile Güney Lübnan Modeli olarak tanımlanan temiz bölgeyi Türkiye havadan kontrol altında tutacak. Sınır hattından Türkiye'ye olası tehditlerin artması durumunda ise hazır bekletilen 12 özel askeri tim devreye girecek.

Siviller geçecek

Temiz bölge planı ile birlikte Türk Hava Kuvvetlerine bağlı jetler Koalisyon güçleri ile birlikte IŞİD'e karşı eş zamanlı operasyonlarda yer alabilecek ve dar koridordan değil geniş hava koridorundan operasyonlara katılacak. Ayrıca bu koridor sayesinde temiz bölgeyi de 24 saat koruyucu kalkan modeli ile koruma altında tutacak. Diğer yandan temiz bölgenin planlandığı gibi yürümesi halinden Suriyeli sivillerin 2016 şubat veya mart ayından itibaren bölgeye geçişleri sağlanacak. Bu süreç içinde AFAD'ın sınırın öbür yanında yani Temiz Bölgede insani yardım faaliyetleri için alt yapı kurması ve kademeli olarak çadır kentlerin bir kısmının da temiz bölgeye nakledilmesi gündeme gelecek.