Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen savaş uçağının Türkiye sınırına 1 kilometre uzaklıkta vurulduğunu savundu.

Putin, Rusya'nın Soçi kentinde Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Türk hava sahasını ihlal eden bir savaş uçağının Türk hava kuvvetlerince düşürülmesine ilişkin soru üzerine Putin, uçağın 6 bin metre irtifada Türkiye sınırına 1 kilometre uzaklıkta vurulduğunu, pilotların Türkiye için tehdit oluşturmadığını savundu. Putin, Rus uçağının Türkiye sınırına 4 kilometre uzağa düştüğünü ifade etti.

''CİDDİ SONUÇLARI OLACAKTIR''

Türkiye'yi sadece yakın bir komşu değil, dost bir ülke olarak da gördüklerini dile getiren Putin, "Bugün yaşananların kime lazım olduğunu bilmiyorum ama bize lazım değildi. Olayı dikkatli bir şekilde analiz edeceğiz, bu trajik olayın Türk-Rus ilişkileri için ciddi sonuçları olacaktır" dedi.

Putin, Türkiye'nin Rusya ile gerekli irtibatı kurmak yerine, NATO'yu toplantıya çağırdığını iddia etti.

''SIRTIMIZDAN VURULDUK''

Olayın terörle mücadelenin dışına çıktığını ileri süren Putin, "Bugün terör işbirlikçileri tarafından sırtımızdan vurulduk. Olanları başka şekilde açıklayamam"suçlamasında bulundu.

Putin, Rus uçaklarının Lazkiye'nin kuzeyinde DAEŞ'e karşı operasyon yürüttüğünü öne sürdü.

Rusya'nın ABD ile havada istenmeyen kazaların önlenmesi için anlaşma imzaladığını anımsatan Putin, Türkiye'nin de ABD'nin terörle mücadele koalisyonunda yer almasına rağmen bu olayın yaşandığını söyledi.

Putin, DAEŞ'in, Türkiye topraklarına petrol ve petrol ürünü sevk ederek kazanç elde ettiğini ileri sürdü.

Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olmasına saygıyla yaklaştıklarını kaydeden Putin,"Ama bugünkü gibi suçların yaşanmasına tahammül edemeyiz" ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına, beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesinin ardından, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki F-16 tarafından müdahalede bulunulduğu açıklamıştı. Milliyeti bellli olmayan uçak, müdahalenin ardından Suriye topraklarına düşmüştü.