Vladimir Putin teröre karşı son silahı, cyborg kemirgenlerden oluşan ordusunu kullanmaya hazırlanıyor. Rus bilim insanları, sıçanların üstün koku alma duyularıyla son teknolojiyi harmanlayarak, girilemez derece küçük olan mekanlardaki patlayıcı ve uyuşturucuyu bulmayı hedefliyor. Eğer bu proje başarılı olursa, kemirgenler kendilerini yönlendirenleri erkenden uyararak zararlı ya da yasadışı maddelere karşı önlem alınmasını sağlayacak. Lakin küçük bir problem henüz tam olarak aşılabilmiş değil. Bu kemirgenler yalnızca 1 yıl yaşıyor ve düzgün bir şekilde eğitilmeleri 3 ay sürüyor.

"EN KÜÇÜK YARIKLARDAN GEÇEBİLİYORLAR"

Rusya'nın batısında bulunan Rostov-na-Donu şehrindeki laboratuvarda üç ekip halinde çalışan bilim insanları bu olumsuzluk karşısında yılmadan yeni nesil savaş silahını geliştirmeye devam ediyorlar. Sıçanların boyutlarından ötürü felaket bölgelerinde mahsur kalmış kimselere ulaşarak bulmasının kolay olması, bu projeyi geliştirenlerin bir diğer amacı. Proje takım lideri Dr. Dmitry Medvedev: "Köpeğe kıyasla bir sıçan, geçilemez denilen en küçük bir yarıktan dahi geçebilir. Örneğin yıkıntı altında hayatta kalmış bir insanı bulabilir ya da bir yıkıntıda eğer hayat izi yoksa boş yere o yıkıntının temizlenmesiyle uğraşılmadan zaman kazanarak diğer yıkılan bölgelerde hayatta kalmış yardım bekleyenlere ulaşılabilir" diyerek yürütülen çalışmaların bir diğer amacını açıkladı.

"ÇOK GENÇ SIÇANLARI KULLANAMIYORUZ"

Sıçanların başlarına monte edilen mikroçip sayesinde, kemirgenlerin daha kendisi bile tepki vermeden evvel, yönlendiren insan fiziksel reaksiyonu fark edebilecek. Bunu başarabilmek için programcılar matematiksel bir algoritma oluşturarak sonuçları anlamaya çalışıyorlar. Lakin bundan önce fizyoloji uzmanları sıçanları patlayıcılar ve uyuşturucuları tespit etme konusunda çok kısa bir süre zarfında eğitmek zorunda. Dr. Medvedev: "Çok genç sıçanları kullanamıyoruz, yaşlı olanları ise zaten koku duyularını yitirmiş oluyor" diyerek projenin zorluğunu ifade etti.

Dünyanın farklı bölgelerinde kemirgenlerin kullanımında başarılı olan ülkeler de yok değil.Afrika Hamster  sıçanı; Angola, Tanzanya, Mozambik, Kolombiya, Kamboçya ve Tayland'da yer mayınlarını tespit amacıyla başarıyla kullanılıyor. İsrail ise kemirgenleri havalimanlarında bagajları kontrol etmek için kullanıyor.