Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, hiçbir şeyin Rusya’nın Kırım’ı işgal ve ilhakını haklı gösteremeyeceğini söyledi.

Poroşenko düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırarak, uluslararası kuralları ihlal ettiğini vurgulayan Poroşenko, “Rusya saldırgan bir devlet. Rusya, kendi askeri güçleriyle Kırım’ı yasa dışı ilhak etti ve işgal halinde. Rus askeri güçleri ülkemizin doğusuna saldırdı, devletimizin bağımsızlığını ve egemenliğini belirleyen uluslararası kuralları, ikili ve çok taraflı anlaşmaları ihlal etti. Hiçbir şey Rus askeri güçlerinin bizim topraklarımızda olmasını haklı gösteremez. Aynı zamanda, hala Rusların (Rus halkı) bize düşman olmadığını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Poroşenko, Ukrayna’nın sayısı ne olursa olsun Rus askeri güçlerinin her türlü operasyonunu durduracak güce sahip olduğunun da altını çizdi.

"YÖNETİCİLERİMİZ KIRIM TATARLARINDAN KORKUYORLARDI"

Kırım Tatar Özerkliğinin oluşturulması için anayasa değişikliği çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine Poroşenko, hazırlıkların sürdüğünü belirterek şunları dile getirdi:

“Eminim, Kırım Tatar Özerkliğinin oluşumunu Kırım Tatar halkı için önceden yapmalıydık. Açıkça söylüyorum, Ukrayna’da başkanlar, iktidarlar, herkes Kırım Tatarlarından korkmuştu. Yanlış insanlardan korkmuşlar. Korkmaya gerek yok. Kırım Tatar halkına, Ukrayna’nın Kırım’daki en büyük destekçilerine daha fazla güvenmek gerekir.”