Brent Petrol, İran'ın üretimi artıracağını açıklamasının küresel arz fazlası endişesini artırmasının ardından 37 doların altına geriledi.

Petrol, İran'ın ham petrol ihracatını artıracağı taahhüdünde bulunmasının OPEC üreticilerinin küresel arz fazlasını daha da genişleteceği endişelerini kuvvetlendirmesinin ardından, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem görüyor. Brent petrolü varil başına 37 doların da altına geriledi. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 3.4 düşüşle 36.62 dolara geriledi, 2008 yılındaki dip seviye 36.2 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş,Rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar eritmektedir. 

35 DOLAR RUSYA İÇİN KRİTİK SEVİYE...

Uzmanlar Rusya ekonomisi için en büyük tehdidi petrol fiyatlarındaki düşüş olarak görürken, 35 dolar seviyelerine gerileyebilecek bir petrolün bile Rusya ekonomisi için tehlikenin boyutunu artırarak, ekonomik krizin hissedilebilirliğini güçlendirebileceğini belirtiyor.

Destek Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Müdürü Murat Tufan, konuya ilişkin Uzmanpara'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

'30 DOLARIN ALTI RUSYA İÇİN KABUS'

"Ürettiği petrolün yarıdan fazlasını ihraç eden Rusya’nın düşük petrol fiyatlarından negatif etkilendiği aşikar. Ruble karşısında değer kazanan doları da hesaba katarsak, düşük petrol fiyatı Rusya ekonomisi açısından tehdit oluşturmaktadır. 30 dolar altı senaryosunu ise Rusya için “kabus” senaryo olarak değerlendirebiliriz.
 
HER 10 $'LIK DÜŞÜŞTE RUSYA'NIN DÖVİZ GELİRLERİ 20 MİLYAR $ ERİYOR'

Zira petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüş, Rusya’nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar eritmektedir. Ayrıca hatırlanacağı üzere 2014 yılı Aralık ayı sonunda Ruble, Dolar karşısında % 42 değer kaybına uğramıştı. 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2,2 daralan Rus ekonomisi, 2. çeyrekte yüzde 4,6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 küçüldü. Bu nedenlerle serbest düşüşe devam eden petrol fiyatlarının Rusya ekonomisinde daha kalıcı hasarlara neden olabileceği öngörülebilir.

HER 1 DOLARLIK DÜŞÜŞ TÜRKİYE'NİN ENERJİ MALİYETİNİ 400 MİLYON $ DÜŞÜRÜYOR'
 
Türkiye açısından değerlendirecek olursak, petrol tüketiminde ithalatçı konumunda olduğumuzdan fiyatlardaki düşüş başta cari açık, enflasyon, büyüme gibi değişkenlerden etkilenmektedir. Fiyatlardaki her 1 dolarlık düşüş Türkiye’nin enerji maliyetini yaklaşık olarak 400 milyon dolar düşürmektedir.  Son dönemde açıklanan cari hesap verilerini değerlendirdiğimizde enerji fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilerini görmekteyiz. Enflasyon açısından değerlendirdiğimizde ise, fiyatlardaki düşüşün enflasyon ortamı oluşturması beklenirken, güçlü döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki şişme bunu bertaraf etmektedir."Petrolde deprem! Rusya için kırmızı alarm