Katolik aleminin ruhani lideri Papa Françesko Yunanistan'ın Midilli Adası'na indi.    

Papa’yı havalimanında Başbakan Aleksis Çipras, Fener Rum Patriği Batholomeos, Atina Başpiskoposu Ieronimos ve Ortodoks din adamları resmi törenle karşıladı.     

Papa ve Çipras havalimanında kısa bir görüşme gerçekleştirecek.     

Görüşmenin ardından dini liderler ve Çipras adada mültecilerin tutulduğu Moria kampını ziyaret edecek.     

Ziyaret öncesinde havalimanında geniş güvenlik önlemleri alındı. Eğitimli köpekler havalimanında arama yaparken çatılara keskin nişancılar yerleştirildi.     

10 MÜLTECİYİ VATİKAN'A GÖTÜRECEK

Atina Haber Ajansı'nın (ANA) haberine göre Papa, Avrupa ülkelerine yerleştirme programlarına desteğinin sembolü olarak 10 sığınmacıyı Vatikan'a götürecek.     

Sığınmacıların, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenlere ilişkin varılan mutabakatın yürürlüğe girdiği 20 Mart öncesinde Yunanistan'a varıp ülkede mahsur kalan sığınmacılar arasından seçileceği bildirildi.     

Sığınmacıların, sağlık sorunları olan, engelli veya tek ebeveynli ailelerden oluşacağı ifade edildi.     

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.     

Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.     

20 Mart'tan önce geçiş yapanlar ise Yunanistan'da sığınma başvurusu yapabilecek veya yeniden yerleştirme yoluyla diğer Avrupa ülkelerine gönderilebilecekler. Bu kapsamda, Avrupa ülkelerine geçen yılın kasım ayından bu yana yaklaşık bin sığınmacı yerleştirildi.     

Papa, göçmen sorununa dikkat etmek için geldiği Midilli'de şu saatlerde adada göçmenlerin tutulduğu Moria kampını ziyaret ediyor.