Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Güney Osetya yönetiminin lideriLeonid Tibilov, Güney Osetya'nın Rusya'ya bağlanmasından yana olduğunu belirterek, bu konuda bir referandum düzenlenmesini arzuladığını söyledi. 

100 YILLIK HAYAL

Tibilov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Yardımcısı Vladislav Surkov'la görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada,"günümüzün siyasi gerçekleri, bizim tarihi bir seçim yapmamızı gerekli kılıyor. Bizim kardeş Rusya ile birleşmemiz ve böylelikle uzun yüzyıllar boyunca devletimizin güvenliğini ve refahını garanti etmemiz gerekiyor'' diye konuştu. Güney Osetya lideri ayrıca, Rusya'yla birleşmenin, Güney Osetya halkının yüz yıllık hayali olduğunu söyledi. 

Sovyetler Birliği döneminde birliği oluşturan 15 cumhuriyetten biri olan Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde özerk bir bölge olan Güney Osetya, Sovyetler Birliği dağılırken Abhazya ile birlikte, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Gürcistan'ın Güney Osetya'yı geri almak için 2008 yılında buraya bir askeri müdahalede bulunması, Rusya ile Gürcistan arasında beş gün sürecek bir savaşa neden oldu.

Savaşın ardından Rusya yönetimi, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını açıkladı. Ancak bu karar, uluslararası toplumun genelinden destek görmedi.