Irak'taki Kürt yönetiminin başkenti Erbil yakınlarında yer alan Hazer Çadır Kampı, Musul'dan kaçacak siviller için hazırlanıyor.
Reuters haber ajansı, işçilerin yüzlerce çadır kurduğunu ve ekiplerin hummalı bir şekilde çalıştığını aktarıyor. Ajansın geçtiği fotoğraflarda çadırlar kurulurken iş makinelerinin kullanıldığı görülüyor.
Fotoğraflarda göze çarpan bir başka detay ise, bölgede toplanmış ABD özel kuvvetler askerleri. Askerler, zırhlı araçlarına bakım yapıyor.
Türkiye ve Bağdat yönetimini karşı karşıya getiren Musul operasyonu, birkaç hafta içinde başlayabilir. Musul'a taarruzla  birlikte binlerce sivil kentten kaçacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın 19 Ekim'de başlayabileceğini duyurmuştu.

Hazer Çadır Kampı, iki yıl önce DAEŞ'in Erbil'e yaklaşması üzerine boşaltılmıştı. Kürt yönetimi, Erbil'den 30 kilometre uzakta olan Hazer'deki beş bin sığınmacıyı tahliye etmişti.
Hazer Kampı, Musul'un Hamdaniye (Karakuş) ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kampta daha önce Türkmen, Kürt ve Arap sığınmacılar kalıyordu.
10 Haziran 2014'te Musul'u ele geçiren terör örgütü DAEŞ, iki yılı aşkın bir süredir kentte hüküm sürüyor.
Irak ordusu, peşmerge, yerel ve aşiret güçleri ile Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Haşdi Vatani birliklerinin Musul operasyonuna katılması bekleniyor. Bağdat yönetimi Türkiye'den ülkedeki askerlerini çekmesini istese de Ankara bu talebe birçok kez sert şekilde 'hayır' yanıtı verdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada "Bildiğimizi okuyacağız" dedi.
ABD ise, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda Bağdat yönetiminin yanında saf tuttu ve operasyona katılacak birliklerin hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.