Obama, CBS televizyonundaki "60 dakika" programında yöneltilen soruları yanıtladı.

Barack Obama, eğit-donat programı hakkındaki bir soruya cevap verirken, "Suriye içinde etkili bir şekilde böyle bir 'vekil ordu' yaratabileceğimiz fikri hakkında başından beri şüphelerim vardı" dedi.

Obama, "Amacım, 'DAEŞ ile savaşmak isteyen ılımlı muhalefeti eğitip donatabilecek miyiz' düşüncesini sınamaktı. Öğrendiğimiz ise şu oldu; Esed iktidarda kaldığı sürece bu kişileri DAEŞ'e odaklandırmak oldukça zor" diye konuştu.

"Madem şüpheleriniz vardı, neden eğit-donat programına devam ettiniz" şeklindeki soruyu yanıtlayan ABD Başkanı Obama, "Bizim için önemli olan tüm seçenekleri keşfettiğimizden emin olmaktı" ifadesini kullandı.

SÜNNİ HALK BİZLE ORTAK ÇALIŞMAZSA KURTULAMAYIZ

ABD Başkanı Obama, "Bundan sonra DAEŞ ne olacak, onları kim ortadan kaldıracak" sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Milletler topluluğu zamanla onlardan kurtulacak ve biz de buna öncülük edeceğiz. Ancak, Suriye içinde ve Irak'ın bazı bölümlerinde yerel halkın, yerel Sünni halkın bizimle ortaklık halinde çalışmadığı bir ortam bulunduğu sürece onlardan kurtulamayacağız."

ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK!

"Suriye'de durum bu kadar hassasken ve bu kadar çok oyuncu varken elimizde sihirli değnek yok" diyen Barack Obama, önceliklerinin Amerikan halkını güvende tutmak ve ılımlı muhalefeti destekleyerek, Rusya ile İran'ı geçiş konusunda Esed'e baskı yapmaya ikna etmek olduğunu vurguladı.

RUSYA GÜÇ GÖSTERİSİ YAPMIYOR


Obama, Rusya'nın Suriye'de hava saldırılarına başlamasını değerlendirirken de Moskova yönetiminin bunu yapmasının asıl nedeninin "güç gösterisi" değil, "bugüne kadar ki stratejisinin işe yaramaması" olduğunu savundu.

AYNI HATAYI YAPARSAK YAZIKLAR OLSUN BİZE...

Geçmişte ABD'nin Afganistan ve Irak gibi ülkelere asker göndermesini "hata" olarak nitelendiren Obama, güç göstermek için yine Suriye, Yemen, Libya gibi ülkelere asker gönderilmesi gerektiğini savunanların yanlış yolda olduğunu belirtti.

Barack Obama, "Bu yanlış bir strateji olur. Yine aynı hatayı yaparsak yazıklar olsun bize" şeklinde konuştu.

- Clinton ve Trump

ABD Başkanı Obama, programda ayrıca, Hillary Clinton'ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde elektronik posta yazışmalarını özel hesabından yapmasına ilişkin soruyu da yanıtladı.

Clinton'ın hata yaptığını söyleyen ve bunu kendisinin de kabul ettiğini hatırlatan Obama, bu durumun ülkenin güvenliği için tehdit oluşturmadığını öne sürdü.

İş adamı Donald Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'den 2016'da başkanlık yarışı için aday adayı olmasını da değerlendiren Barack Obama, Trump'ın başkan olamayacağını düşündüğünü açıkladı.

Obama, Trump için "reklam peşinde" diyerek, "Nasıl ilgi çekeceğini çok iyi biliyor. Kendisi tam bir klasik reality televizyon karakteri" ifadesini kullandı.