Edward Snowden’ın sızdırdığı bilgi ve belgelerle ortaya çıkan NSA skandalı, Amerikan menşeli teknoloji firmaların uluslararası güvenilirliğini zedeledi.

Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı NSA skandalının etkileri sürüyor. Amerikan Başkanı Barack Obama’nın NSA’in gizli izleme programını kabullenmesi ve yabancı liderlerin telefon görüşmelerinin bir daha dinlenmeyeceğinin sözünü vermesiyle politik meyvelerini vermeye başlayan skandal, Amerikan teknoloji firmalarının uluslararası etkinliğine darbe vuruyor. ‘Snowden etkisi’ olarak adlandırılan durumdan en çok etkilenen firmalar Google, Cisco ve AT&T.


Hindistan seçim kurumu, seçmen kayıt bilgilerine kolay ulaşım sağlama amacıyla işbirliği konusunda mutabakat sağladığı Google ile olan anlaşmayı iptal etti. Anlaşmanın iptal nedeni olarak ise Amerikan hükümetinin Google yoluyla elde ettiği bilgileri casusluk amacıyla kullanabilme ihtimali gösterildi.


Bir başka Amerikan şirketi Cisco ise Çin pazarında ağır bir darbe aldı. Amerikan çok uluslu bir ağ teknolojileri firması olan Cisco Systems’ın Çin’deki satışları, NSA skandalından dolayı Amerikan şirketlerine olan güvenin azalması neticesinde 2013’ün son çeyreğinde yüzde 10 oranında azaldı.


Amerikan menşeli AT&T şirketi de Snowden etkisinin mağdurlarından. Çok uluslu bir telekomünikasyon şirketi olan AT&T’in kablosuz ağ sağlayıcısı Vodafone’u satın alma girişimi Avrupa sermaye piyasası kuruluşları tarafından engellenmeye çalışılıyor.


Snowden tehlikeye dikkat çekti


Alman kanalı ARD TV’ye bağlanarak açıklamalarda bulunan Snowden, NSA’in dünya çapında casusluk faaliyetlerini tamamen sona erdirmeyeceğini, bu faaliyetleri bazı teknoloji şirketleri aracılığıyla devam ettireceğini söyledi. NSA’in büyük teknoloji firmalarını hedef aldığını belirten Snowden, istihbarat akışının bu şirketler aracılıyla gerçekleşeceğini belirterek, endüstriyel casusluğa dikkat çekti.


ARD TV’deki yayında hayatının ciddi anlamda tehlikede olduğunu belirten Snowden, çeşitli istihbari bilgileri sızdırdığından dolayı Amerikan üst düzey devlet yetkilerinin kendisini öldürmek istediğini belirtti.


28 yaşındaki Amerikalı eski istihbarat çalışanı NSA’in Hawaii bürosundan 1 milyon 700 bin dijital belgeyi çalmakla  suçlanıyor. Snowden ise NSA’ın anayasayı aykırı davrandığını, kamuoyunun Amerikan devletinin faaliyetleri konusunda bilgi sahibi olmaya hakkı olduğunu savunuyor.