Macar polisi, Roszke mülteci kampında yemek için bekleyen mültecilere yemekleri ‘savurarak' dağıtarak, tepki çekecek görüntülerin oluşmasına neden oldu.

Geçtiğimiz günlerde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden Macaristan'da mültecilerin ‘insanlık dışı' koşullarla karşılaştığı açıklaması yapılmıştı. Buna karşın binlerce göçmenin yakalanarak gözaltına alındığı, bir gazetecinin bir göçmene çelme taktığı Macaristan'da trajedinin sonu gelmiyor.

Macar polisi bugün de, ülkenin Sırbistan sınırındaki Roszke kampında toplanan mülteci yetişkin ve çocuklara poşetlerin içindeki yiyecekleri ‘fırlatırken' görüntülendi.Avusturyalı politikacı Aleksandr Spritzendorfer, eşi Michaela Spritzendorfer-Ehrenhauser'in bizzat şahit olduğu ve kameraya aldığı bu görüntüleri paylaştı.


Görüntülerin, bir Macar kameramanının polisten kaçmaya çalışan ve kucağında çocuğu olan mülteciye çelme atmasından yalnızca 2 gün sonra yayınlanması dikkat çekiyor.

Macar hükümeti, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'nın yolunu tutan göçmenlere kötü muamele ettiği için oldukça eleştiriliyor. Buna rağmen Macar parlamentosu, önceki günlerde kabul ettiği bir dizi kanunla, sığınmacılara müdahale eden polisin yetkileri attırılmıştı. Yeni kanunla ülkeye yasadışı şekilde giriş yapan göçmenlerin 3 yıla kadar, devlet malına zarar veren göçmenlerin de 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği belirtilmişti.

Sırbistan'dan Macaristan'a giderek Batı Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlerin sayısı bu ay 22 bini buldu. Ocak ayından bu yana ise 150 bin mültecinin ülkeye ulaştığı belirtiliyor.