Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kabinesinde 5 koltuğu bulunan Goran hareketi, PKK ile işbirliği yaparak şiddete başvurdu. Seçimler öncesi Mesut Barzani’ye karşı oluşturulan “Seni başkan yaptırmayacağız” koalisyonunun amacı Türkiye ile iyi ilişkiler kuran Barzani'yi koltuktan indirmek. KDP, eylemlerin birinci sorumlusu olarak en büyük hükümet ortağı olan Goran Hareketi'ni gösterdi. KDP yetkilileri, Goran'a "hükümetten çekil" çağrısı yaptı.

Erbil'deki Selahattin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salih Mele Ömer, "Goran ile KDP arasında yaşanan gerginlik temel olarak başkanlık meselesiyle ilgilidir. Goran, Kürdistan'daki egemenlik sistemini ve başkanlık yasasını istediği gibi değiştirmek istedi. Fakat yasal açıdan bakılınca Kürdistan Parlamentosu 2011 yılında ulusal meseleleri ilgilendiren kanunlarda uzlaşı sağlanması kararı almıştır" dedi.

"Goran'ın başkanlık meselesini parlamentoda çözemeyeceğini anlayınca sokakları hareketlendirerek bir sonuç almayı denediğini" anlatan Ömer, "Goran, sokak gösterileriyle başkanlık meselesini istediği noktaya getirmek istedi ve KDP'ye karşı kullanarak onu baskı altına almayı hedefledi" ifadelerini kullandı.

''GEZİ OLAYLARINA BENZETİYORUM''

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da göstericilerin yaş profillerine dikkati çekerek, eylemcilerin memurlardan çok yüzü maskeli gençlerden oluştuğunu söyledi. Maruf, "Bu gösterilerin amacı maaş talebi değildir. Zira eylemciler, memur değil. Bu siyasi bir harekettir. Diyarbakır'daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye'deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum.'' dedi.

''HEDEF TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLERİ OLAN BARZANİ''

Türkmen Kalkınma Partisi Milletvekili Muhammet İlhanlı ise "Bunlar gösteri değil, kargaşadır. Dış güçlerin bu olayların arkasında olduğunu düşünüyoruz. Açıkça söylemek gerekirse İran ve bölgenin istikrarını istemeyen ve bölgenin Türkiye ile ittifakından rahatsız olan güçlerin bu işte eli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü olaylarda atılan sloganlar, Türkiye ile iyi ilişkileri olan Barzani'yi hedef aldı"ifadelerini kullandı.

İRAN'I RAHATSIZ ETTİ

Bölgede Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak isteyen KDP, Türkmenler, İslamcı partiler ve azınlık gruplarından oluşan bir taraf olduğunu, diğer yandan ise İran ile ilişki kurmak isteyen KYB ve Goran Hareketi olduğunu anlatan İlhanlı, "Kürdistan bölgesindeki ilerleme bölgenin Türkiye ile siyasi, ekonomik ilişkilere girmesinden sonra başladı. Bundan hem Şii olan Irak merkezi hükümeti hem de İran rahatsız oldu.''dedi.