El Cezire Arapça televizyonuna konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak'ta meydana gelen siyasi gelişmeler, bağımsızlık referandumu ve terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

IKBY'nin içerisinde olduğu iç sorunların, bölgenin bağımsızlığı için yapılacak referandumla alakasının olmadığını belirten Barzani, "Referandum ve bağımsızlık tüm krizlerden daha büyüktür." dedi.

Bağımsızlık konusunda ABD ve Batı ülkelerinin tavrına ilişkin ise Barzani, "Onlar gerçeği iyi şekilde görüyor. Bağımsızlığın tarihi konusunda farklı görüşleri olabilir ancak Kürdistan halkının hakları ve bağımsızlıklarına karşı olan bir dış güç söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Barzani, Türkiye'nin IKBY'nin bağımsızlığı konusundaki tavrına yönelik soru üzerine,"Henüz direkt olarak bu konuyu Türkiye ile görüşmedik ancak böyle bir talep söz konusu olursa, kendileri ile görüşüp gerekli açıklamaları yapacağız." ifadesini kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN, DAEŞ SONRASI MUSUL"

Irak Başbakanı İbadi'nin teknokrat hükümeti kurma çabalarına da değinen Barzani,"Bakanlık mevkisinin hiçbir önemi yok. Yeni hükümet için adayların önerilmesiyle de bir alakamız yok. Ancak Kürtlerin Bağdat'taihmal edilmesi şüphesiz kabul edilmez."dedi.

Barzani, terör örgütü DAEŞ'in yenilgiye uğratılmasında Musul'u kurtarma operasyonun kilit rol oynayacağının altını çizerek, "Burada önemli olan DAEŞ sonrası Musul'dur. Bu kentte farklı etnik ve dini azınlıklar var. Ezidi ve Hristiyanların korunmasında ısrarlıyız. Operasyonda başarılı olunması dünya için siyasi, bölge içinse güvenlik açısından bir kazanımdır. DAEŞ'in Musul'da kalması Kürdistan bölgesinin güvenliği üzerinde daimi bir tehlike manası taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.