Federal Savcı Federico Delgado’nun bir hakime talepte bulunarak, Macri’nin mal beyanında bir ihmal ya da kötü niyetin olup olmadığının ortaya çıkarılması için ulusal vergi dairesi ve yolsuzlukla mücadele ofisinden bilgi istediği belirtildi.

BABASI VE OĞLU YÖNETİM KURULUNDA

Soruşturma, muhalefet partisi “Zafer için Cephe"den meclis üyesi Dairo Martinez’in adli mercilere Macri’nin adı geçen "off-shore" şirketlerle ilgisinin soruşturulması için verdiği dava dilekçesi sonrasında başlatıldı. Yerel La Nacion gazetesinin Panama belgeleri üzerinde yaptığı incelemeye göre belgelerde "off-shore" şirket olarak yer alan Fleg Trading adlı firmada Macri’nin babası ve oğlunun yönetim kurulunda olduğu belirtildi.

Belgelerde 1998’den 2009 yılına kadar Fleg Trading şirketinin genel müdürlüğünü Macri’nin yürüttüğü bilgisi yer alıyor. Macri’nin Panama’da 1981’de kurulan Kagemusha SA adlı ikinci şirkette de genel müdür olarak göründüğü ifade edildi.

Arjantin Devlet Başkanı’nın 2007'de Buenos Aires Belediye Başkanlığı seçildiği dönemde mal beyanında herhangi bir şirkete yer vermediği biliniyor. Macri’nin devlet başkanı seçildiği 2015 yılındaki mal beyanında da yine herhangi bir şirket ismi yer almıyor.

HÜKÜMET TARAFINDAN DOĞRULANMIŞ

Salı günü, Macri’nin aile şirketinin Panama belgelerinin sızdırıldığı Mossack Fonseca hukuk bürosu aracılığıyla bir "off-shore" şirket kurduğu hükümet tarafından doğrulamıştı. Ancak Macri’nin bu şirket üzerinden herhangi bir gelir elde etmediği gerekçe gösterilerek mal beyanında yer verilmesine gerek duyulmadığı belirtilmişti.

Hükümetten yapılan açıklamalarda Macri’nin görevi kötüye kullanmasının söz konusu olmadığı ve saklayacak bir şeyinin de olmadığı vurgulanıyordu. Arjantin lideri geçen yıl 10 Aralık’ta resmi olarak başladığı devlet başkanlığı görevi öncesinde seçim kampanyasını yolsuzlukla mücadele üzerine kurmuştu.