BM Suriye İnsani İşler Koordinatörü Yakub el Hillo, Madaya'da yürüyen iskelet haline gelmiş insanlar gördüklerini durumun içler acısı olduğunu söyledi.

Hillo, Madaya'ya insani yardım ulaştırılmasının ardından döndüğü Şam'dan telefonla bağlanarak New York'taki gazetecilere açıklama yaptı.

Madaya'da yaşananlara ilişkin medyada yer alan bilgilerin abartı olmadığını kaydeden Hillo, kuşatma altındaki kentte büyük bir insani dramın yaşandığını dile getirdi.

Hillo, "Ciddi şekilde yetersiz beslenmiş insanlar ve özellikle de çocuklar gördük. Çok zayıflamış insanlar, güçlükle hareket eden iskelet haline gelmiş insanlar gördük. Halkın uzun süredir gıda bulamadığı açık şekilde anlaşılıyordu" dedi.

Bölgede yaşayan insanların içine düştüğü umutsuzluğu da anlatan Hillo, "Madaya halkının, uluslararası toplumun kendilerini önemsediğine ilişkin neredeyse hiç inançları kalmamış. Uluslararası toplumdan kent çevresindeki kuşatmanın kaldırılması için destek bekliyorlar" diye konuştu.

Ablukanın bir savaş taktiği olarak kullanıldığını ifade eden Hillo, tüm tarafların bu taktiği kullandığını ve buna son verilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'de, BM rakamlarına göre yaklaşık 4 buçuk milyon kişi ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altında temel yaşamsal ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

Açlık nedeniyle ölümlerin yaşandığı, Hizbullah ve Suriye rejimi ablukası altındaki 42 bin nüfuslu Madaya'ya uzun sürenin ardından ilk kez pazartesi günü insani yardım konvoyu girebilmişti.

Yetkililer, bu yardımların yeterli olmadığını ve insani yardım malzemelerinin düzenli olarak bölgeye girişine izin verilmesi gerektiğini dile getirmişlerdi.