Esad rejimi ve Hizbullah milisleri tarafından Temmuz ayında bu yana abluka altında olan Lübnan-Suriye sınırındaki Madaya kasabasında yaşayan insanlar, bu kez bombalardan değil açlıktan ölüyor. Savaş mağduru sivil halk dün olduğu gibi bugün de hayatta kalmak için mücadele veriyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Suriye’de rejim güçleri ve Hizbullah’ın temmuz ayından beri kuşatma altında tuttuğu lübnan sınırına yakın Madaya kasabasında 23 kişinin açlıktan öldüğünü açıkladı. Örgüt, bölgede muhaliflerin denetimindeki Madaya’dan çıkışlara izin verilmediğini ve 42 bin kişinin açlıkla boğuştuğunu açıklamıştı.

KOMŞU LÜBNAN'DA PROTESTO

Lübnan’ın Masna bölgesinde cuma namazı sonrasında toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, rejim güçlerinin ablukası altında bulunan Şam’ın kuzeybatısındaki Madaya’da işlenen savaş suçunu ve yaşanan insani dramı protesto için Şam yolunu iki yönlü trafiğe kapattı.

HİZBULLAH VE ESAD'A LANET

‘Tarih bunu yapanları lanetleyeceK’ Ellerinde ekmekler ve “Tarih bunu yapanları lanetleyecek”, “Bu çağda kedi ve köpek yemeyi aklınız alıyor mu?” yazılı pankartlarla gösteri yapan grup, Suriye rejimini, destekçisi İran’ı ve Hizbullah örgütünü kınayan sloganlar attı.

Yermük'teki Filistinlilerin trajedisi

Madaya'nın bir benzeri yakın zamanda yine Suriye sınırı içerisindeki Yermük'te yaşandı. İsrail zulmünden kaçarak Suriye'ye sığınan Filistinliler, Yermük kampında kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışırken, 2010 yılında Esad yönetimi tarafından başlatılan iç savaş onları yeni bir zorluğun kucağına itti.