Lahey’den Rusya’yı sevindirecek karar… Rus devleti ve iş adamlarının Fransa’da mal varlığını donduran Yukos davasında son karar verildi. Lahey’de verilen kararda Rus devleti ve iş adamlarının varlıklarının artık Yukos davası yüzünden dondurulamayacağı belirtildi.

YUKOS DAVASI NEDİR?

Lahey Tahkim Mahkemesi 2014 yılının temmuz ayında Rusya’yı 50 milyar dolarlık rekor tazminata mahkûm etti. Dava, 2003’te Rus devletinin el koyduğunda ülkenin en büyük petrol üreticisi olan Yukos şirketinin ana hissedarlarınca açılmıştı.

Yukos’un varlıklarına haksız olarak el konulduğu ve söz konusu varlıkların usulsüz olarak satıldığı iddiasıyla açılan davada Rusya, Yukos hissedarlarına 1 milyar 866 milyon Euro tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. Davacıların tazminat talebiyse yaklaşık 38 milyar Euro’ydu.

AİHM bu davada 2011’de bir ara karar vermiş ve Yukos’un siyasi motivasyonlu bir müdahaleye maruz kalmadığını ancak 2000’de başlayan vergi soruşturmalarına karşı savunma hakkının etkili şekilde kullanılmasına izin verilmediğini, vergi cezalarının hesaplanmasında aşırıya kaçıldığını ve şirkete ait malların satılmasında orantısız davranıldığını karara bağlamıştı.

Bu sebeplerle davacıların “hakkaniyetli bir tazminat” talep edebileceklerine hükmetmiş, tazminat miktarının kararlaştırılmasını 2014’e bırakmıştı. Öte yandan AİHM’nin kararının, davaya taraf olmayan binlerce azınlık Yukos hissedarının tahkim yoluna başvurmasına yol açabileceği de belirtiliyor.
Lahey Rusya'nın mal varlığının dondurulmasını hukuka aykırı buldu