Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkesinin hidrojen ve atom bombası denemesi yaptığını açıklamıştı.

Kuzey Kore yönetiminin yanı sıra ülkenin resmi haber ajansı KCNA da ordunun tam donanımlı küçültülmüş hidrojen bombası geliştirdiğini ve "ABD'yi tek seferde yok edecek" güce sahip olduğunu ileri sürdü.

Kuzey Kore daha önce de ABD'yi defalarca tehdit etmişti. Ancak bu defa ki tehdit nükleer deneme sonrası ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Kuzey Kore'ye karşı adım atmasına denk geldi. Washington, nükleer denemelerin tamamen önüne geçecek diplomatik adımlar atılması için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu.

DENETİME İZİN VERMİYORLAR

Kuzey Kore yönetimi son yıllarda ülkesine yönelik yaptırımlar nedeniyle, nükleer füze ve denizaltından fırlatılan balistik füze denemelerinde uluslararası denetimlere izin vermiyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde bu hafta konuyu gündemine alan Batılı ülkelerin görüşmeleri sonuçlandırması bekleniyor. Görüşmeler sonucunda, Kuzey Kore'nin silahsızlanması ve uluslararası sistemle diyaloğun devam etmesi amaçlanırken, Pyonyang yönetimi ise 2008'den beri bu taleplere sıcak bakmıyor.

GERÇEKLİĞİ ŞÜPHELİ

Pyongyang'ın 6 Ocak'ta "hidrojen bombası denedik" açıklamasına rağmen uluslararası analistler farklı düşünüyor. Geçtiğimiz hafta boyunca çok sayıda uluslararası organizasyon, denemenin yapıldığına dair şüpheleri olduğunu açıklamıştı.

Kuzey Kore 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını ve başarılı olduğunu açıklamıştı.

Açıklama öncesinde de denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5.1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

Kuzey Kore en son 2013'te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden oldu.

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay "ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu" iddiasını ortaya atmıştı.