Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBYPetro lBakanlığı:"Saldırının yapıldığı tarihten bu yana sürekli bir şekilde boru hattında arıza ve petrol hırsızlığı meydana gelmektedir. Bu nedenle 27 Temmuz tarihinden 17 Ağustos'a kadar belirlenen zarar 501 milyon dolara çıkmıştır" açıklamasını yaptı.

IKBY, terör örgütü  PKK'nın, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediği saldırı nedeniyle zararının 501 milyon dolara yükseldiği belirtti.

HIRSIZLIK YAPILIYOR

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığının internet sitesinden yapılan  açıklamada, "Temmuz ayının sonunda boru hattımıza yapılan saldırı nedeniyle  petrol sevkiyatında bir süre aksama yaşandı. Sabotajın yapıldığı bölge  onarılmasına rağmen, halen bazı aksaklıklar yaşanıyor.

SABOTAJI YAPAN KİŞİLERLE YAKIN İLİŞKİSİ SÖZ KONUSU

Örgütlenmiş bir grup,  sürekli şekilde boruyu hedef alarak hırsızlık yapıyor. Anladığımız kadarıyla  sabotajı yapan kişiler ile petrolü çalanların yakın ilişkisi söz konusu"  ifadeleri kullanıldı. 


Açıklamada, "Saldırının yapıldığı tarihten bu yana sürekli bir şekilde  boru hattında arıza ve petrol hırsızlığı meydana gelmektedir. Bu nedenle 27  Temmuz tarihinden 17 Ağustos'a kadar belirlenen zarar 501 milyon dolara  çıkmıştır" denildi. 

KÜRDİSTAN HALKININ TEK GELİR KAYNAĞI

Saldırı nedeniyle bölge ekonomisinin uğradığı zarara değinilen  açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
"Merkezi hükümetin bütçe kesintisinden dolayı Kürdistan bölgesi  ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Bölgede yaşanan çatışmalar, terör örgütü  DAEŞ'le mücadele ve bölgeye akın eden 1 milyon 800 bin sığınmacı, durumu daha da  vahim hale getirmiştir. Aynı zamanda petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş gelir  kaynaklarının azalmasına sebep oldu. Ceyhan limanına sevk edilen petrol Kürdistan halkının tek ana gelir kaynağıdır. Bu gelir olmadan, bölgedeki memurlar ve  Peşmergenin maaşları ödenemez. 

DERHAL DURDURUN

Bu sabotajı yapıp petrolü çalan ve onların yaptığı  bu saldırlardan kazanç sağlayanlara derhal eylemlerinizden uzak durun çağrısı  yapıyoruz. Kürdistan bölgesindeki medya organları ile siyasi partiler halkı  yanlış yönlendirmeyi durdurmalı, çünkü herkes bu saldırıların arkasında ne  olduğunu çok iyi biliyor. Bu yüzden Doğal Kaynaklar Bakanlığını suçlamak yerine,  kendi dar çıkarlarını bir kenara bırakıp Kürdistan halkının yanında yer  almalılar. Son olarak yüksek bir sesle halkın gelirine göz diken saldırganlar ve  hırsızları kınıyoruz" 
 
Açıklamada ayrıca, hattın güvenliğinin sağlanması ve sevkiyatın  düzenli bir şekilde devam etmesi için Türkiye'deki yetkililer ile Botaş'ın  imkanlarını seferber edip harekete geçmesi çağrısı yapıldı. 
Kuzey Irak'tan PKK'ye çok sert tepki