Saldırı tam da Taliban’ın benzer bir saldırıda yaraladığı Pakistanlı genç kız Malala Yusufzay’ın (17) geçen hafta Nobel Barış Ödülü alması sonrası düzenlendi. Taliban sözcüsü, “Ordunun okulunu seçtik, çünkü hükümet bizim ailelerimizi ve kadınlarımızı hedef alıyor. Aynı acıyı yaşatmak istedik” diye açıklama yaptı.

PAKİSTAN Talibanı dün, ordunun son aylarda artan operasyonlarının “intikamını almak için” ülkenin kuzeyindeki Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver’de daha çok asker çocuklarının eğitim gördüğü bir okulu basarak 145 kişiyi katletti. Ülke tarihinin en kanlı saldırısında, yetkililerin açıklamalarına göre sayıları 6 ila 9 arasında değişen militanlar yerel saatle 10.00 sularında duvarları tırmanıp okula girdikten sonra etrafa rastgele ateş açmaya başladı. Büyük şok yaşayan öğrenciler can havliyle kaçmaya çalıştı, bazısı ölü taklidi yaptı. CNN’e konuşan Pakistan Ordusu Sözcüsü Asıf Bacva, saldırıda yaşları 12 ila 16 arasında değişen 132 çocuk, 10 öğretmen veya okul personeli ve 3 askerin yaşamını yitirdiğini söyledi.

OKULDAN TABUT ÇIKTI

Bacva, ilk, orta ve lise olarak hizmet veren ve 1099 öğrencinin kayıtlı olduğu okuldan 960 öğrencinin tahliye edildiğini belirtti. Saldırıda en az 124 kişi yaralanırken, saldırıya katılan militanların tamamının öldürüldüğü veya üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirerek öldüğü belirtiliyor. Taliban militanları öğrencileri ve öğretmenleri kurşun yağmuruna tutarken haberi alan aileler dışarıda korkunç bekleyiş içine girdi. Bombalarla döşenen okulda hâkimiyeti sağlamaya çalışan Pakistan ordusu özel birlikleriyle militanlar arasındaki çatışma yaklaşık sekiz saat sürdü. Okuldan öğrencilerin cesetleri tabutların içinde çıkarılırken aileleri sinir krizi geçirdi. 12 yaşındaki oğlunu kaybeden İrşadah Bibi (40) isimli bir anne, “Allah’ım oğlumu niye aldın? Benim çocuğumun ve bütün bu çocukların günahı neydi” diye feryat etti. Saldırıyı, Pakistan Taliban’ı olarak bilenen Tahriki Taliban Pakistan (TTP) üstlendi. Örgüt sözcüsü Muhammed Horasani, açıklamasında da “Ordunun okulunu seçtik çünkü hükümet bizim ailelerimizi hedef alıyor. Saldırıyı, hükümet tarafından öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptık. Onların da bu acıyı hissetmesini istiyoruz” dedi.

EN KANLI SALDIRI

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Taliban’a karşı operasyonu yönetmek için hemen Peşaver’e gitti. Başbakan burada yaptığı açıklamada Taliban militanlarına karşı yürütülen askeri operasyonların devam edeceğini söyledi. 3 günlük yas ilan eden Şerif, “Haince bir saldırı. Onlar benim çocuklarım ve kayıplar da benim. Bu bir ulusun kaybı. Teröre karşı operasyon son safhasına girmiştir. Zarb-e Azb operasyonu, son terörist yok edilene dek devam edecektir” dedi. Taliban’ın son okul katliamından önce Pakistan’daki en kanlı saldırısı, 2007 yılında eski başbakanlardan Benazir Butto’nun Karaçi’deki konvoyunu hedef almıştı. Bu saldırıda 139 kişi yaşamını yitirmişti.

Ölü taklidi yaparak kurtuldum

OKUL katliamından kurtulan öğrencilerden biri ölü taklidi yaparak sağ kalmayı başardığını anlattı. Şahruk Han (16) isimli öğrenci, olay sırasında okulun salonundaki kariyer planlama seminerinde olduklarını, dört kişinin salonu bastığını belirterek dehşet anlarını şöyle anlattı: “Birileri, ‘Sıraların altına yatın’ diye bağırdı. Saldırganlar ateş açmadan tekbir getirdi. Sonra içlerinden biri, ‘Sıraların altında bir sürü çocuk var, onları bitirin’ dedi. Sonra yakıcı bir acı hissettim, iki bacağım da dizlerimin altından vurulmuştu. Ölü taklidi yaptım. Adam kurşun yağdırıyordu. Sessiz durmaya çalıştım, gözlerimi kapattım, yeniden vuracak diye bekledim. Ölümü o kadar yakından hissettim ki...  
Bir askeri kaynak ise saldırıyı anlatırken “Bir öğretmeni sınıfta öğrencilerinin gözü önünde benzin dökerek yaktılar. Öğretmen canlı canlı yanarken çocuklara izlettiler” dedi.

Müzakere çökmüştü

Saldırı, Pakistan ordusunun 15 Haziran’dan itibaren Kuzey Veziristan ve çevresinde yerli ve yabancı uyruklu Taliban militanlarına karşı başlattığı Zarb-e Azb isimli operasyonun ardından geldi. Operasyonda şimdiye kadar yaklaşık bin 500 militan öldürülmüştü. Aslında geçen bahara kadar Tehrik-i Taliban ve Pakistan hükümeti barış görüşmeleri yürütüyordu, hükümet 19 Taliban üyesini de serbest bırakmıştı. Peşaver de geçmişte barış görüşmelerinin merkezi idi. Ancak barış görüşmeleri çöktü. 2013 yılında Pakistan Talibanı’nın lideri Hekimullah Mesud, ABD’nin insansız hava aracı saldırısında öldürülünce liderlik koltuğuna Molla Fazlullah oturdu. Pakistan Talibanı sözcüsü Şehidullah Şehid ise IŞİDslam Devleti’ne biat ettiğini açıkladığı için örgütten kovulmuştu. Kasım ayında Muhammed Horasani örgütün yeni sözcüsü olmuştu.

Malala kınadı

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından okulda başından vurulduktan sonra hayatta kalmayı başaran, geçen hafta ise Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Pakistanlı Malala Yusufzay (17), saldırıyı kınayarak “Bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün” olduğunu söyledi. İngiltere’de yaşayan Malala, “Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum. Asla mağlubiyete uğramayacağız. Taliban’ın dünya çapındaki düşmanlarına gözdağı vermesi nafile” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama: Dualarımız kurbanlar, aileleri ve sevdikleriyle. Öğrencileri ve öğretmenleri hedef alan hain saldırıyı kınıyorum.