MORİTANYA bir imam, yüzlerini türbanla gizleyen dört kişinin camiye girip Kuran-ı Kerim’i yırttığını ve parçalarını tuvalete attığını iddia etti.

Bu iddianın yayılması üzerine sokaklara dökülen kalabalığa polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Hastane kaynakları, gösterilerde bir kişinin öldüğünü bildirdi.

Nuakşot’ta bulunan gazeteci Hamdi Muhammed El Hacen, protestocuların barikatları yaktığını ve Pazartesi günü çok sayıda dükkânın kepenkleri kapattığını belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre yüzlerce gösterici başkent merkezinde ve camilerde toplanıp “Allah büyüktür” sloganları attı ve camide İslam’a saygısızlık yaptığı iddia edilen kişilerin idamla cezalandırılmasını istedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir hastane yetkilisi, göz yaşartıcı gaz kapsülünün isabet ettiği bir kişinin öldüğünü söyledi.

Kuran-ı Kerim’i kimlerin, ne sebeple yaktığı henüz netlik kazanmadı.

BENZERİ OLAYLAR YAŞANMIŞTI

Muhammedun Uld Muhammed Salid adlı imam, dört kişinin Kuran-ı Kerim'i paramparça edip caminin tuvaletine attığını öne sürdü. El Hacen, son gösterilerin daha önce yaşanan benzeri olayların da birikimi olduğunu söylüyor.

Şubat ayında, Moritanya’nın kuzeyindeki bir Müslüman, Kuran’ın üzerine idrarını boşalttığı suçlamasıyla gözaltına alınmış, psikolojik tedavi görmesi için kliniğe gönderilmişti.

Genç bir Müslüman da, Ocak ayında din değiştirme ve Hz. Muhammed'i eleştiren bir makale yazma suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı.

Nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu Moritanya’da, Hıristiyan bir azınlık da bulunuyor. Moritanya bölgede El Kaide ve diğer militan gruplara karşı mücadelede Batı’nın yanında yer almıştı.
Ülkede Aralık ayında yapılan genel seçimlerde İslamcı Tavassul partisi, sandıktan ikinci sırada çıkıp ana muhalefet partisi oldu.