Köln’de bir araya gelen yaklaşık 20 kişilik bir grup, Pakistanlı ve Suriyeli sığınmacıları hedef aldı. Köln polisinin bildirdiğine göre, dün akşam saat 19.00 sularında merkez tren garı yakınında saldırıya uğrayan altı Pakistanlı sığınmacıdan ikisi yaralandı.

Hastanede tedavi gören sığınmacıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Aynı caddede birkaç saat sonra bu kez 39 yaşındaki Suriyeli bir sığınmacı hedef alınarak dövüldü. Polis, her iki olayla ilgili soruşturma başlattı.

"FACEBOOK ÜZERİNDEN ORGANİZE OLDULAR"

Köln’de yayımlanan Express gazetesinin iddiasına göre, sığınmacılara saldıran grup; bar fedaileri ve holiganlardan oluşuyor. Gazete, grubun Facebook üzerinden haberleşerek Köln’de sığınmacı avına çıktığını öne sürdü. İddialar konusunda polisten henüz bir açıklama yapılmazken, saldırıların nedeninin yabancı düşmanlığı olup olmadığının araştırıldığı belirtildi.

Köln’de Cumartesi günü yaklaşık bin 700 dolayında yabancı karşıtı gösteri yapmış ve yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarından sığınmacıları sorumlu tutmuştu. Çıkan olaylarda polise taş, şişe ve havai fişeklerle saldırılmış, polis ise göstericilere karşı tazyikli su ve gaz sıkmak durumunda kalmıştı.

ÇOĞU KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU KÖKENLİ GÖÇMEN

Köln'de yeni yıl kutlamaları sırasında yaşanan taciz, saldırı ve hırsızlık olayları şüphelilerinin neredeyse tamamının Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli göçmenler oldukları bildirildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, olayla ilgili soruşturmayı yürüten yetkili Ralf Jaeger, zanlılar arasında Almanya'ya yeni gelmiş olan mültecilerin de bulunduğunu söyledi.

Olaylarla ilgili olarak 19 kişi hakkında soruşturma yürütülüyor.

Söz konusu 19 kişinin 14'ü Fas ve Cezayir kökenli. Zanlılardan 10'u sığınmacı. Bu 10 kişinin dokuzu da Almanya'da Eylül 2015'ten sonra gelmiş. Kalan dokuz kişinin ise, yasadışı yollarla Almanya'da kaldıkları tahmin ediliyor.

MERKEL BASKI ALTINDA

Mültecilerin bu cinsel saldırı krizinin odağına yerleşmesinin Almanya siyaseti üzerinde ciddi etkilerinin olacağı tahmin ediliyor.

Aylardır Almanya'ya sığınmacı akınına sınır koymadığı için özellikle kardeş Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarafından eleştirilen Merkel, Köln'deki taciz olayının yol açtığı tepki nedeniyle hem partilileri, hem de vatandaşları rahatlatmaya yönelik bir açıklama yaptı.

Merkel partisinin Mainz'da düzenlenen çalıştayından sonraki açıklamasında, iltica politikasının sertleştirileceğini söyledi.

ORGANİZE SUÇ ŞÜPHESİ

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, yılbaşı akşamı çeşitli kentlerde yaşanan taciz ve soygun olaylarının organize suç olduğunu tahmin ediyor. Bakan Maas, Bild am Sonntag gazetesine, “Eğer kişi suç işlemek için böylesi vahşi bir gruba katılıyorsa, bu bir şekilde planlanmış bir şey gibi görünüyor. Kimse bunun kararlaştırılmış ve hazırlanmış bir şey olmadığını söyleyemez” dedi. Saldırıların acil şekilde aydınlatılmasını isteyen Bakan, “Bu iğrenç eylemlerin nasıl gerçekleştirildiğini bir an önce aydınlatmalıyız” şeklinde konuştu.