Germanwings Hava Yolları’nın Barcelona-Düsseldorf seferini yapan uçağın 24 Mart günü Fransız Alpleri’ne çakılması sonucu 150 kişinin öldüğü kazada, kara kutunun deşifre edilmesi ile şoke edici detaylar ortaya çıktı. Kara kutuyu incelenmesinin ardından, Marsilya Başsavcısı Brice Robin, kokpitine kendisini kilitleyen yardımcı pilot Andreas Lubitz’in uçağı bilinçli olarak alçalttığını ve düşmesine neden olduğunu bildirdi.
Terör şüphesi yok
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Lubitz hakkında herhangi bir terör şüphesi bulunmadığını açıkladı. Alman yetkililerin, Lubitz’in kişisel hayatına dair araştırma yaptığı aktarıldı.
Uçağın neden düştüğü hakkında Marsilya Havaalanı’nda düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Marsilya Başsavcısı Robin, ses kayıtlarının uçak düşmeden önceki 30 dakikalık konuşmaları içerdiğini ve bu sürenin ilk 20 dakikasının oldukça normal geçtiğini, pilot ile yardımcı pilot arasında herhangi bir anormal durum yaşanmadığını söyledi.
Başsavcı Robin, uçağın kara kutusunu dinleyen uzmanların, kaptan pilot Patrick Sonderheimer’ın uçağın düşmesinden 10 dakika önce tuvalete gitmek için kabini terkettiğini ve kısa süre sonra geri döndüğünü aktardı. Ancak, kaptan pilot kapının açılmadığını fark etti. New York Times gazetesinin haberine göre, Sonderheimer yardımcı pilottan kapıyı açmasını istedi, yanıt alamayınca kapıya vurmaya başladı. Kayıttan gelen seslere göre, Sonderheimer’ın kapıyı kırmaya çalıştığı yorumu yapıldı.
‘Bilinçli şekilde alçalttı’
Başsavcı Robin, iki çocuk babası olan kaptan pilot Sonderheimer’ın tuvalete giderken Lubitz’ten bir süreliğine uçağı kontrol etmesini istediğini, pilot kokpiti terkettikten sonra yardımcı pilotun uçağın kontrolünü ele alarak “uçağı bilinçli bir şekilde alçalttığını” söyledi. Ses kayıtlarına göre, Andreas Lubitz, pilotun kabini terketmesinin ardından kapıyı bilinçli bir şekilde kilitledi.
Robin, olay için “intihar” kelimesini kullanmaktan kaçınırken, yardımcı pilotun uçağı yok etme niyetinde olabileceğini” söyledi.
Tek kelime etmedi
Başsavcı, kokpite giremeyen pilotun önce içeriye seslendiği, yanıt almaması üzerine ise kapıyı zorlayarak açmaya çalıştığını, bu süre zarfında yardımcı pilotun tek bir kelime bile kullanmadığını ve kalp atışlarının oldukça normal olduğunu belirtti. Robin, nefes alma seslerine dayanarak, yardımcı pilotun son ana kadar bilincinin açık olduğunu vurguladı.
Yolcular son anda fark etti
Robin, ses kayıtlarının yolcuların uçağın düşmekte olduğunu son anda fark ettiklerine işaret ettiğini aktardı. Yolcuların uçak düşmeden çok kısa bir süre önce panik yaşadıkları, çığlık attıkları ve kısa süre sonra da ani bir ölüm yaşadıkları belirtildi.
Dünya şoke oldu
Yardımcı pilotun bilinçli bir şekilde uçağı düşürmesi tüm dünyayı şoke etti. Marsilya Başsavcısı Brice Robin’in yaptığı açıklamalar üzerine konuşan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy “derin bir şekilde sarsıldığını” açıkladı. Germanwings şirketinin bağlı olduğu Lufthansa havayollarının CEO’su Carsten Spohr, olayın çok trajik bir gelişme olduğunu, hayal edebilecekleri en kötü kabusun meydana geldiğini” ifade etti. Lufthansa uçuşlarının tarihindeki en kötü olayla karşı karşıya olduklarını belirten Spohr, yine de uçak seyahatlerinin en güvenli ulaşım yolu olarak kalacağını söyledi.
Düzenli kontrol yapılıyordu
Spohr, yardımcı pilotun sağlık ve uçuş kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını ve yardımcı pilotun bu davranışta bulunmasının nedeninin bilinmediğini söyledi. Spohr, dünyadaki hiçbir güvenlik sisteminin, yardımcı pilot Lubitz’in eylemlerini engellemesinin mümkün olmadığını savundu.

Tükenmişlik sendromu yaşadı
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Andreas Lubitz’in 6 sene önce birkaç ay için eğitimine ara verdiğini açıkladı. Alman Der Spiegel de Lubitz’in arkadaşlarına dayandırdığı haberinde yardımcı pilotun tükenmişlik sendromu ya da depresyon yaşadığı gerekçesiyle aldığı havacılık eğitimine bir süre ara verdiğini yazdı. Öte yandan, yardımcı pilotun bir komşusu, Lubitz’in en büyük rüyasının bir gün pilot olmak olduğu ve inanarak bu hedefin üzerine gittiğini söyledi. Andreas Lubitz’in üye olduğu uçuş kulübü LSC Westerwald’dan bir arkadaşı, adamın hiçbir depresyon belirtisi göstermediğini ve işinden oldukça memnun olduğunu söyledi.

Havacılık ödülü almış

Gramanwings uçağını kasten düşürdüğü açıklanan Alman vatandaşı yardımcı pilot Andreas Lubitz (28), Almanya’nın bremen şehrinde havacılık eğitimi aldıktan hemen sonra Germanwings havayollarında çalışmaya başladı.
Eylül 2013 tarihinde uçuşlara başlayan genç pilot, 630 saatlik uçuş tecrübesine sahipti. Lubitz’in Renanya-Palatina eyaletinde bulunan Montabour isimli küçük bir kasabada ailesiyle birlikte yaşadığı, ayrıca Germanwings şirketinin merkezi olan Düsseldorf şehrinde de ikamet ettiği bir adres bulunduğu belirtildi. 28 yaşındaki pilotun Montabour’da kasabanın LSC Westerwald isimli özel uçuş kulübünün üyesi olduğu ve koşu yarışlarına katılmayı çok sevdiği belirtildi. Montabaur kasabasında birçok pilotun yaşadığı; pilotların Frankfurt ve Köln’de bulunan havaalanlarına yakın olmak için bu bölgeyi tercih ettiği açıklandı. Montabaur Belediye Meclisi, geçen çarşamba günü, kazada hayatını kaybeden yardımcı pilot için saygı duruşunda bulunmuştu.
Andreas Lubitz’in ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) bünyesinde eğitim gördüğü sırada, FAA tarafından eğitim ve sağlık standartlarının üzerinde performans sergileyen kişilere verilen ödülün sahibi olduğu bildirildi. FAA ödüllerinin, “en az hata yapan” ve “güvenli uçuş sergileyen” pilotlara verildiği ve kurumun standartlarının da ölümcül kazaların önüne geçmek üzere belirlendiği bildirildi. FAA standartlarının dünyadaki en yüksek standartlara sahip olduğu ve havayollarının bu kurumdan sertifika elde eden pilotları tercih ettiği vurgulandı.

ZIRHLI KAPI UÇUŞ SIRASINDA KAPALI TUTULUYOR

Kokpit kapısı nasıl çalışıyor?

1- Normal senaryo: Ekip üyelerinden birisi kokpite girmeye çalışır. Pilotları kapıyı açmaları konusunda uyarır ve kapının açılması için istek tuşuna basar. Pilot kapının açılmasını sağlar.

2- Acil durum prosedürü: Eğer kokpitten kimse cevap vermezse acil durum prosedürü uygulanır. Bir ekip üyesi gizli kodu tuşlar ve kokpitte alarm çalmasına neden olur. Birkaç saniye sonra kapı otomatik olarak açılır.

3- Acil durum prosedürünü engelleme: Pilot, gösterge panosundaki bir sürgü sayesinde, acil durum prosedürünün devrede olması halinde bile kapıyı kapalı tutabilir.

Daha önce yaşanan pilot intiharları

- 29 Kasım 2013 tarihinde Mozambik’in başkenti Maputo’dan Angola’nın başkenti Luanda’ya gitmek üzere havalanan, 33 yolcu ve mürettebat taşıyan Mozambik Havayolları’na ait uçak Namibya’ya çakıldı. Olay uçaktaki 33 kişinin de ölümü ile sonuçlandı. Kokpit ses kayıtları incelendiğinde, kaptan pilotun, yardımcı pilotun tuvalete gitmesinin ardından kapıyı kilitlediği ortaya çıktı. Kazayı inceleyen ekipler kaptan pilotun uçağı kasten düşürdüğünü açıkladı.

- 31 Ekim 1999 tarihinde New York’tan, Mısır’ın başkenti Kahire’ye hareket eden Boeing 767 tipi EgyptAir hava yolları uçağı kalkıştan 30 dakika sonra ABD’nin Nantucket Adası’na düştü. 217 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada pilotun pilot kabinini terkettiği bulgusuna ulaşılırken, uçağı bilerek düşürdüğü sonucuna varıldı.

- 19 Aralık 1997  tarihinde Endonezya’nın başkenti Jakarta’dan Singapur’a hareket eden Boeing 737 tipi SilkAir uçağı Endonezya’nın Musi Nehri’ne düştü. Birbirinden bağımsız iki ayrı kurum tarafından yapılan soruşturmada, pilotun uçakta bulunan kayıt cihazlarını kapattığı ve uçağı kasıtlı olarak düşürdüğü belirtildi. Pilotun son altı ayda mali sıkıntıları olduğu, iş nedeniyle bazı problemler yaşadığı ve dolayısıyla intihar ettiği aktarıldı. Olayda 104 kişi öldü.

- 21 Ağustos 1994 Fas’tan havalan Royal Air Maroc uçağı, kalkıştan 10 dakika sonra ülkenin Douar Izounine bölgesine düştü. 44 kişinin hayatını kaybettiği kaza hakkında yapılan incelemede, pilotun otopilotu devredışı bıraktığı ve uçağı kasıtlı olarak düşürerek intihar ettiği açıklandı.