ABD önderliğinde uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ta cihatçı örgüt IŞİD’e karşı hava operasyonlarında bugüne kadar 4 bin 200 saldırıda 14 bin bomba atıldı. Yaklaşık 12 bin 500 militan öldürüldü ve havadan verilen destekle Irak ordusu IŞİD’in kontrolündeki toprakların çeyreğini geri almayı başardı. Fakat Irak’ın Ramadi kentinin düşmesi ve IŞİD’in üssü konumundaki Suriye kenti Rakka’daki pozisyonunun sarsılmaması operasyonun başarısının sorgulanmasına yol açıyor. New York Times (NYT) gazetesine konuşan Amerikalı istihbarat kaynakları Rakka’nın merkezinde IŞİD’e ait yedi karargâhın halen ayakta olduğuna dikkat çekiyor. 
En az 120 sivil öldü
Amerikalı yetkililere göre ‘sivil ölümlerine’ sebebiyet vermemek için operasyon ‘temkinle’ yürütülüyor. ABD, olası sivil ölümlerinin IŞİD’in elinde propaganda malzemesine dönüşmesinden ve böylece yerel Sünni aşiretleri ‘yabancılaştırmaktan’ korkuyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu’daki çatışmalara orduyu angaje etmeme isteği de ağır basarken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre hava saldırılarında şu ana kadar en az 120 sivil öldü. NYT’nin iddiasına göre Iraklı yetkililer ‘ABD’nin hava saldırılarında çok temkinli’ olmasından şikayetçi... Enbar vilayetinde görevli Iraklı Albay Muhammed el Dulaimi, “IŞİD’in sahadaki kapasitesiyle karşılaştırıldığında uluslararası koalisyon yeterince destek vermiyor” dedi.
İsmi açıklanmayan bir koalisyon pilotu da “Bu adamlarla doğru düzgün savaşmıyoruz. Rakka’daki merkezlerini bombalamadık. Suriye ve Irak arasındaki yollara dokunulmadı. Kamyonlar rahatça hareket ediyor” açıklamasını yaptı.  
100’den fazla ülke 
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere hazırlanan bir rapor da küresel boyutta cihatçıların sayısındaki endişe verici yükselişe dikkat çekti. Rapora göre Irak ve Suriye başta olmak üzere tüm dünyada 25 binden fazla kişi anavatanları dışında terör faaliyeti yürütüyor. BM üyesi yüzden fazla farklı ülkeye mensup ‘yabancı terörist savaşçıların’ sayısı son dokuz ay içerisinde yüzde 70 arttı. Guardian gazetesinin haberine göre rapor; Batı ülkelerinde yaşayan gençlerin radikalleşme süreçlerinin halen çok iyi kavranamadığına dikkat çekti. İnternet üzerinde propaganda ve militan toplamanın üzerinde durulsa da köktenci şebekelerin asıl gücü halen çatışma bölgeleri ve Batılı şehirlerdeki toplumsal bağlara dayanıyor.
 
‘Enbar operasyonunun kod adı mezhepçi’
ABD Savunma Bakanlığı, Irak ordusunun Ramadi’yi geri almak için başlattığı operasyona Şii milislerin “Lebbeyk Ya Hüseyin” (Hizmetindeyiz Ya Hüseyin) adını vermesini eleştirdi. Bakanlık Sözcüsü Albay Steve Warren, “Açıkçası bu mezhepçi bir kod adı, faydası olacağını düşünmüyorum” ifadesini kullandı. Şii din adamı Mukteda es-Sadr da “Selahaddin ve Enbar’daki operasyona ‘Lebbeyk Ya Hüseyin’ adı kötüye kullanılır. ‘Lebeyyeke Ya Selahaddin’ ya da ‘Lebbeyke Ya Enbar’ olabilir” dedi.
 
Kaynak: Milliyet