İslam dünyasındaki her karışıklığın içerisinde yer alan İran, Halep’te yine fitne üzerine fitneye imza attı. Türkiye ve Rusya’nın anlaşmasıyla salı akşamı sağlanan ateşkes çarşamba sabahı İran’ın şartlar öne sürmesi ile bozuldu. İran, muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in iki mahallesi Foua ve Kefraya’daki 15 bin Şii’nin salıverilmesini, bunların karşılığında da kendilerinin Halepli sivillerin çıkmasına izin vereceğini şart koştu. Bu gelişme üzerine ateşkes bozuldu. Türkiye’nin yoğun diplomasi ile sona ermek üzere olan ateşkes, tekrar hayata geçirildi. 
ŞİİLERDEN KALLEŞ SALDIRI
Anlaşma gereği sabah saat 06.00’dan itibaren tahliyeler başladı. Otobüsler muhaliflerin bulunduğu bölgeye geldi ve ağırlıklı olarak yaralılardan oluşan ilk konvoy 20 otobüs ve 10 ambulansla İdlib’e doğru hareket etti. Konvoya Rusya İHA’ları da havadan refakat etti. Ancak İran desteğindeki Şii teröristlerin hâkim olduğu mahallelerden geçen konvoy saldırıya uğradı. Keskin nişancı Şii teröristler, kadın, çocuk ve yaralı sivillerden oluşan konvoyunun üzerine ateş yağdırdı. Kalleş saldırıda 4 kişi hayatını kaybederken 4 kişi de yaralandı. Şii teröristlere Esad rejimine bağlı askerlerin de destek verdikleri öğrenildi.
“RUSYA, ESAD’I TEHDİT ETTİ” İDDİASI
Saldırı sonrası büyük panik yaşanan konvoy, Halep’e geri dönmek zorunda kaldı. İkinci ateşkes de bozulmak üzere iken devreye yine Türkiye girdi. İran ve Esad rejimini şikâyet eden Türkiye, Rusya nezdinde girişimlerde bulundu. Rus yetkililer, kendilerinin anlaşmanın “garantörü” olduğunu belirterek, Esad rejiminden ve İran yönetiminden konvoylara ateş açılmamasını istedi. Hatta Rus yetkililerin, Şii teröristlerin yöneticilerine “Eğer konvoya ateş açarsanız sizi vururuz” diye tehdit ettiği öne sürüldü. Esad rejiminin de bölgedeki askerlere “Konvoylardan uzak durun” talimatı verdiği kaydedildi. Bu gelişmeden yaklaşık üç saat sonra konvoy tekrar İdlib’e doğru hareket etti.

MOSKOVA: 6 BİN KİŞİ NAKLEDİLDİ
200 muhalif yaralının bulunduğu bildirilen ilk konvoy, Rus İHA’larının eşliğinde ilerlerken ikinci konvoy da yola çıktı. Konvoya, Rus askerlerinin de refakat etmesi dikkat çekti. TSİ 16.40 sularında Rusya, İdlib’e aralarında muhalif savaşçıların da bulunduğu 6 bine yakın kişinin nakledildiğini açıkladı. Bu arada, kendi imkanlarıyla yola çıkan çok sayıda Halepli de özel araçlarıyla İdlib yoluna düştü. İdlib’e ulaşan ilk konvoydan bazı kişilerin toprağa kapanarak şükür secdesi yaptıkları görüldü. 

ESAD'IN TEMSİLCİSİ DÜNYAYI ALDATMAYA ÇALIŞTI
Birleşmiş Milletle Güvenlik Konseyi (BMGK), Halep gündemiyle Salı akşamı acil toplandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin temsilcileri Suriye rejimini insan hakkı ihlalleri sebebiyle suçladı. Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Caferi ise, bütün bu suçlamaları reddederek yaşananların gerçekle ilgisinin olmadığını savundu. Caferi, katil Esad’ı savunmak için beraberinde getirdiği birçok fotoğrafı toplantıdaki temsilcilere gösterdi. Fotoğraflardan birinde bir kadın sığınmacının yüksek kamyonetten inişine yardım etmek için üstünde askeri forma olan birinin eğildiği görülüyordu. Caferi ‘’İşte Suriye ordusunun Halep’te yaptıkları bunlar. Suriyeli bir asker, vücudundan araçtan inmek isteyen kadına basamak yaptı. Doğu Halep’ten gelen kadının araçtan inmesi için kendisini köprü yapıyor. İşte Suriye ordusu bu” dedi. Ancak Caferi’nin yukarıdaki ifadelerle gösterdiği fotoğraf ne Halep ne de Suriye ile ilgiliydi. Fotoğrafın haziran ayında Irak’ın Felluce kentinde çekildiği ortaya çıktı.