ABD’nin Missouri eyaletinde James Lewis Dalton ve Adeline Lee Younger’ın çocukları olarak dünyaya gelen Daltonlar, 4 kardeşten oluşuyordu: Bob, Grat, Bill ve Emmett Dalton. Daha sonra ailecek Oklahoma’ya taşınan kardeşler, neredeyse tüm gençlik yıllarını ‘Vahşi Batı’da kendilerini geliştirerek geçirdi.

Dalton kardeşler tarihe ‘kötü suçlular’ olarak geçmiş olsalar da hikayelerinin başlangıcında onlar da kanun ve hukuktan yanaydı. 1884 yılında ailenin en büyük ağabeyi olan Frank, Batı Arkansas Federal Bölge Mahkemesi için ABD şerif yardımcısı görevini yapmaya başladı.

EN BÜYÜK TRAVMALARI

Yıllarca bu görevi yerine getirdikten sonra Frank’in 1887’de at hırsızları tarafından vurularak öldürülmesi, küçük kardeşlerini oldukça etkilemişti. Grat ve Bob Dalton kardeşler de ağabeylerinin izinden giderek şerif yardımcısı olmaya karar verdiler.

Yasaya hizmet ettikleri sıralarda bile Dalton kardeşlerin yasa dışı hareketleri görülebiliyordu. Kansas, Oklahoma ve Missouri eyaletlerinde Bob, arkasında pek çok ceset bırakmıştı. İddialara göre, Bob, kız arkadaşını baştan çıkarmaya çalıştığı için bir kişiyi kafasından vurdu.

1890 yılında ise hem Bob hem de Grat’ın başı kanun ile belaya girdi. O dönemler ABD’de uygulanan içki yasağı oldukça sıkı denetleniyordu. Bob, gizli gizli içki sattığı için Grat ise at çaldığı için suçlanıyordu. İkisi de ağabeyleri Frank’i öldüren kişiler haline gelmişlerdi.

YILLAR SONRA BİR ARAYA GELDİLER

Bu noktadan sonra Grat, Bob ve Emmett kardeşler California’ya doğru yola çıktı. Burada ise kardeşler arasındaki kanunlara en saygılı olan Bill ile buluştular. Dalton kardeşler yıllar sonra tekrar bir araya gelmişti ve çok geçmeden ilk büyük hedeflerine karşı çalışmaya başladılar

Daltonlar’ın suç hayatı 6 Şubat 1891’de resmen başlamıştı. Yüzlerinde maske olan 4 adam, California’dan geçen bir treni durdurarak onu soymuştu. Trende bulunanların iddiasına göre, maskeli adamlardan biri yolcuların üzerine korkutmak için ateş açarken diğerleri de trende bulunan yetkililerden kendilerini para bulunan yere götürmesini istedi. Para kasasının önünde bulunan güvenlik ise soyguncuların geri çekilmesine sebep oldu.

Eyalete dehşet salan olayun ardından Bob ve Emmett kaçmayı başardı ancak Grat ve Bill yakalanarak tutuklandı. Bill serbest bırakılsa da Grat, 1891’in temmuz ayında suçlu bulundu ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

HAPİSTEN KAÇIP SUÇLARINA DEVAM ETTİ

20 yıl hapishanede kalma niyeti olmayan Grat kısa süre içinde kaçış planı yapmaya başladı. Aynı yılın eylül ayında bir şekilde kelepçelerinin anahtarını ele geçirmeyi başaran Grat, hapishaneye taşınırken trenden atlayarak kanundan kaçtı. Kısa süre içinde Oklahoma’ya dönen Grat, Daltonlar’a tekrar katıldı.

Grat geri dönmeden önce Emmett ve Bob, başka kanun dışı insanlarla birlikte tren soymaya devam ediyordu. Grat’ın dönüşüyle bu suçlar çoğalmaya başladı. İşledikleri suçlarla kendi isimlerini duyuran Daltonlar’ın başında artık 5.000 dolarlık bir ödül vardı. ABD yetkilileri her geçen gün yaklaşıyordu ancak Daltonlar yılmamış görünüyordu. Ortadan kaybolmak yerine şimdiye kadarki en büyük soygunlarını planladılar.

‘İZ BIRAKMA’ İSTEĞİ SONLARI OLDU

Bob Dalton, artık ‘Vahşi Batı’da bir iz bırakmak istiyordu. Bob, Daltonların "Jesse James'in yaptığı her şeyi geçeceğini ve güpegündüz aynı anda iki banka soyacağını" söyledi. İşleri daha da riskli hale getirmek için ise kendi şehirlerindeki ilk ulusal bankayı soymaya çalıştılar.

5 Ekim 1892’de Bob, Grat ve Emmett’ten oluşan Daltonlar, yanlarındaki Dick Broadwell ve Bill Powers ile birlikte o güne kadarki en cüretkar soygunlarını yapmaya kalktılar ancak hiçbir şey planladıkları gibi gitmedi.

Daltonlar şehre doğru yaklaşırken kasabada yaşayan bir yerli olan Aleck McKenna, çeteyi tanıdı. Kardeşler şehrin girişinde ayrıldı. Bob ve Emmett, ulusal bankaya doğru yönelirken Grat ise diğer 2 isimle diğer bankaya doğru yürüdü. McKenna, silahların çekilmesi ile birlikte ‘Banka soyuluyor’ diye bağırarak koşmaya başladı.

DALTONLAR’I DURDURAN KASABA

Daltonlar ikili soygunlarına başladıkları anda tüm kasabanın bundan haberi olmuştu. Grat’ın gittiği Condon Bankası’ndaki görevli, kasanın zaman ayarlı bir kilidi bulunduğunu ve 10 dakikadan fazla açık kalamayacağını söyledi. Ulusal Banka’da ise kasabanın yerlileri ellerinde silahlarla Bob ve Emmett’in çıkmasını bekliyordu.

Bob ve Emmett, kaçmaya başladıklarında bir kurşun yağmuruyla karşı karşıya kaldılar. Hemen bankanın arka kapısına yöneldiler ancak burada da yalnızca kendilerini kapana kıstırdıklarının farkına vardılar. Bu sırada Grat ve yanındakiler de karşılarında silahlı yerliler buldu. Onlar da hemen ara sokaklara girerek kaybolmaya çalıştılar ancak hızlı bir şekilde yerliler tarafından etrafları sarıldı.

Daltonlar artık yakalanmıştı. Bob ve Grat bu kasabada öldürüldü. Broadwell ve Powers da 4 kasaba yerlisi gibi hayatını kaybetti. Emmett Dalton ise 20 kez vuruldu ancak hayatta kalmayı başardı.

Daltonların çılgın denemesinden sonra bölgede çıkan bir gazetede şu ifadeler kullanıldı:

“Daltonlar artık yok. Bu bölgeden geçen yolcular artık korkmadan seyahat edebilirler. Ülke ve özellikle demiryolları ve ekspres şirketler, Daltonlar yok edildiği için artık daha rahat nefes alabilir. Ülke çaresiz çeteden kurtuldu, ancak kurtuluş Coffeyville kasabasında pek çok cana mal oldu.”

‘VAHŞİ DEMET’ DEHŞET SAÇMAYA DEVAM ETTİ

Tayvan’da 7,4 Büyüklüğünde Deprem Yaşandı Tayvan’da 7,4 Büyüklüğünde Deprem Yaşandı

Vahşi Batı’nın kanuna uygun yaşayan insanları Daltonlardan kurtulduğuna seviniyordu ancak Daltonların hikayesi Coffeyville’de sona ermemişti.

1893 yılında Bill Dalton, eski bir arkadaşı olan Bill Doolin ile güçlerini birleştirdi. Doolin-Dalton çetesini kuran ikili, ‘Vahşi Demet’ olarak da tanınıyordu. Batıda dehşet saçmaya başlayan Bill Dalton, 1894 yılının haziran ayında vurularak öldürüldü.

Banka soygunundan yaralı şekilde kurtulmayı başaran Emmett Dalton ise hapiste geçirdiği yılların ardından 1907 yılında şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Daha sonra Emmett, yazar ve senarist olarak Hollywood'da yeni bir başlangıç yaptı ve 66 yaşında öldü.

Dalton kardeşlerin üzerinden 100 yıldan fazla geçse de çizgi filmler ve filmlere konu olmaya devam ediyor. Bu açıdan Bob Dalton’un ‘iz bırakma’ isteği de gerçekleşmiş oldu.