Dünyada bu konuda ilk kez oylama yapılacak ülke olan İsviçre’de öneri kabul edilirse bunun hükümete maliyeti yıllık yaklaşık 600 milyar Lira (208 milyar Frank) olacak.

ÇOCUKLARA DA AYLIK MAAŞ

Federal hükümet Haziran ayında bu girişimi oylamayı kabul etmişti. Ancak ülkedeki bir grup entelektüel tarafından sunulan maaş önerisine ülkenin sağ ve sol kanatları pek olumlu yaklaşmıyor. Bu önerinin arkasında yatan mantığın ise çalışmak ve gelir arasındaki bağlantıyı ortadan kaldırmak ve insanlara çalışsalar da çalışmasalar da bir geliri garantilemek olduğu belirtiliyor. Bu girişimde ayrıca çocuklar da düşünülmüş; her çocuğa aylık yaklaşık 1.800 Lira (625 Frank) maaş bağlanmasını öneriliyor.

YÜZDE 98 İŞE DEVAM EDECEK

Komitenin önerisi Demoscope Enstitiüsü’nün yürüttüğü bir araştırmaya dayanıyor. Bu araştırmaya göre, İsviçrelilerin çoğunluğu, garanti bir gelirleri olsa bile çalışmaya veya iş aramaya devam edeceklerini belirtirken sadece yüzde 2’si bu aylık maaş gelirse çalışmayacaklarını söylemiş. Öte yandan ankete katılanların yarısından fazlası, hükümetin bu öneriyi asla kabul etmeyeceği görüşünde