Esed’in dayısı Muhammed Makluf ve oğullarının, İsrailli milyoner işadamı Fredy Zinger’la ortak banka hesapları ortaya çıktı.

Suriye’de 4,5 yıldır iç savaş var. İsrail yanı başındaki bu çatışma ortamından zerre kadar zarar görmedi. 

KAĞIT ÜZERİNDE SAVAŞ GERÇEKTE İŞBİRLİĞİ

İsrail ile Suriye 1948’den itibaren savaş halindeler. Ama bu savaş durumu sadece kağıt üzerinde, iki ülke daha doğrusu İsrail ile Şam rejimi arasında derin bir bağ var.
İsrail-Esed işbirliği yıllardır konuşulur, özellikle Suriye’deki şiddet sürecinde, muhalifler bu bağı defalarca dile getirdiler.

Bu kez işbirliğin belgesi ortaya çıktı. Esed rejiminin İsrail ile yıllardır devam eden para trafiğinin dekontları Al Araby Al Cedid gazetesinde yayınlandı.

Suriye’nin devlet Başkanı Beşar Esed. Esed ailesi özellikle 80’den itibaren ülke ekonomisinin yüzde 60’ından fazlasını tek başına kontrol altında tutuyor.

Ailenin yarısı devlet yönetiminde, asker, polis, muhaberat, istihbarat, Şebbiha gibi işkence timleri vs ile ilgileniyor. Ailenin diğer yarısı ise paranın başında. 

Beşar Esed’in dayısı Muhammed Makluf ve dört oğlunun Suriye içerisinde 50 şirketi var.

Telefon şirketi Syriatel’den tutun da Sham Holding bünyesinde inşaat, turizm, bankacılık sektörlerinde faaliyetleri bulunuyor.

Muhammed Makluf’un yani Esed’in dayısının dört oğlundan en önemlisi Rami Makluf. Ortadaki parayı yöneten isim olarak hep onun adı ön plana çıkıyor.

Makluf ailesi, 2008’den itibaren AB’nin kara listesinde. Bu nedenle ailenin Avrupa’daki hesaplarının bloke edilmesi gerekiyordu ama bu hep önlendi.

Esedlerin Avrupa’daki paralarının korunmasında İngiliz ve İsraillilerin devrede olduğu biliniyor. Yani Esedlerin parasının tutulduğu İngiliz bankalarında özel hesaplar var ve bu hesapların İsrailli ünlü bir işadamı tarafından ortak kullanıldığı ortaya çıktı.

Ayrıca Esed ailesinin Avrupa’daki parası, İngiliz Virjin Adalarında off shore bankacılığı üzerinden de blokaj tehlikesinden korunuyor ve aklanıyor.

Paranın bloke edilmesini önleyen planda İsrailli ünlü işadamı devrede. 1954 doğumlu Fredy Zinger, Esed ailesinin hesaplarını ortak kullanıyor.

İngiliz bankasından sızan belgeler, ortaklığı gözler önüne seriyor.

Ortaya çıkan belgelere göre Zinger’in ayrıca Esed’in kuzenlerine ait iki büyük şirket olan Hoxim Lane Management Corp ile Cara Corporation’da da ortaklıkları var.

Suriye’de 2011 Mart ayından bu yana 250 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Milyonlarca insan evsiz, yurtsuz bırakıldı. Ve katliamlar tüm hızıyla devam ediyor.

İşin içine bir de DAİŞ terörü dahil edildi. Tüm bunlardan zarar görenler ortada, zerre kadar zarar görmeyenler de ortada.

Bu süreçte Esed rejimine destek sadece İran’dan gelmiyor, İran ile birlikte İsrail ve Batı’nın da finans olarak Esed ailesinin yanında oldukları bir gerçek.