2008 krizinden çıkmak için piyasaları paraya boğan Fed eski başkanı Ben Bernanke 300 bin dolar karşılığında konuşmak üzere eylülde Türkiye’ye geliyor.

BAŞTA ABD ekonomisi olmak üzere tüm dünyayı etkileyen 2008 krizi sürecinde, musluğun başında oturarak  tüm dünyayı paraya boğan ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Ben Bernanke, eylülde Türkiye’ye geliyor. 25-28 Eylül’de İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek FX World İstanbul Konferansı kapsamında bir konuşma yapması planlanan Bernanke’nin bu konuşma için 300 bin dolar ücret alacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz şubat ayında koltuğunu Janet Yellen’e devreden Bernanke’nin yapacağı konuşmayı sadece FX World İstanbul Konferansı’nın 1000 Euro karşılığı ‘platin katılımcı’ları dinleyebilecek. Bölge ülkelerden de katılımın sağlanacağı etkinliğin toplam bütçesinin ise, 1 milyon Euro olduğu kaydedildi.

VIP Turizm ve uluslararası Meta Trader’ın Türkiye ofisi MetaTürk tarafından, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği’nin (TSPAKB) desteğiyle gerçekleştirilecek konferansta konuşmacı olarak yer alması için Bernanke’ye teklif götürüldüğü ve kendisinin prensip olarak Türkiye’ye gelmeyi kabul ettiği kaydedildi. VIP Turizm’in sahibi Ceylan Pirinççoğlu’nun da bu hafta ABD’ye gittiği, Bernanke ve ekibi ile detayları konuşmak üzere biraraya geleceği öğrenildi. Konferansa katılım konusunda ilginin yoğun olduğu ancak Bernanke’nin istediği ücretin çok yüksek olduğu konuşuluyor. Kimi sektör temsilcileri ise, 300 bin dolarlık ücreti çok yüksek bulsa da, Bernanke’yi dinlemek üzere 1000 Euro vermeye hazır olduğunu söylüyor.

Abu Dabi’de 250 bin dolara konuştu

2013’teki gelirinin 199 bin 700 dolar olduğu belirtilen Ben Bernanke’nin geçen hafta Abu Dabi’de bir konferansa konuşmacı olarak katıldığı ve 40 dakikalık konuşma için 250 bin dolar ücret aldığı yazıldı.

Küreyi kurtaran aslan

Fed’in 8 yıl başkanlığını yapan Ben Bernanke, görevinin son dönemlerinde uluslararası piyasalarda ‘Merkez bankalarının Buda’sı olarak adlandırılmıştı. ‘Küreyi kurtaran aslan’ olarak da anılan Bernanke, Brooking Enstitüsü’ndeki görevinin yanı sıra  Fed’de geçirdiği 8 yılı anlatan bir anı kitabı üzerinde çalışıyor.