İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı askeri saldırılarda ölen 66 İsrail askeri için anma töreni düzenlendi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Ya'alon'un da katıldığı Batı Kudüs'teki törende konuşan Reuven Rivlin, Gazze saldırılarına ilişkin, "Vatandaşlarını koruması istenen egemen bir devletin gerçekleştirdiği adil ve ahlaki bir operasyondu" dedi. 

İsrail 2007 yılından beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne geçen yaz düzenlenen askeri saldırıyı savunan Rivlin, "Operasyona giden süreçte ülkemizin güney sakinlerinin üzerine onlarca roket atıldı. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve erkekler şok dalgalarına maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Rivlin, "Gazze saldırılarında ölen İsrail askerleri Oran Şaul ve Hadar Goldin'in ülkelerine dönmeden, İsrail devletinin görevinin tamamlanmış olmayacağını" belirtti. 

''BUNU YAPMAKTAN ÇEKİNMEYİZ''

İsrail halkının "savaş toplumu" olmadığını savunan Rivlin, şöyle devam etti:

"Bizler sınırlarımızı ve varlığımızı korumak için silah kullanmaya zorlanırsak bunu yapmaktan çekinmeyiz. Bir sonraki çatışma bir öncekinden daha da çetin olacaktır. Bu tür bir çatışmanın azimli ve zor bir karar gerektirdiği açık. Gazze Şeridi'nde yaşayanlar ve liderler şunu anlamalı; tahıl ambarımız olan çiçekli kasabalarımızın sürekli tekrar eden saldırılara maruz kaldığı bir durumu İsrail devleti kabul etmeyecektir."

İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı.

İsrail tarafında ise 66 asker, 4 sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.